18. Magia nie istnieje!

Tu piszemy nasze ST.
Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Re: 18. Magia nie istnieje!

Postautor: Akayla » czw gru 03, 2020 11:00 am

- Więc teraz czekamy aż poda się do dymisji - stwierdził Elra. - I musimy wybrać Najwyższego Sędziego - dodał. - Zastanawiałbym się nad samym Rodormem, ale nie wiem czy on się nie przyda bardziej jako doradca prawny dla nas i Hatsze.

*

- Ach, rozumiem - odrzekła Adhara. Była ciekawa, o co dokładnie chodzi, ale nie zamierzała się dopytywać. Skoro Alim wyraźnie nie chciał mówić. - W takim razie niecierpliwie czekamy na odpowiedź króla Berga. A póki co, chcesz wyjść z nami nad jezioro? - zaoferowała. - Do lekcji jest jeszcze trochę, zdążylibyśmy się chwilę przejść.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » czw gru 03, 2020 11:04 am

- Jeżeli czegoś mu nie damy, gotów dostać się do Rady Stanów, zbudować stronnictwo i odwoływać Hatsze przez następne dwadzieścia lat - powiedziała Dana.

*

- Chodźmy. Jeżeli nie obudzimy tym pół miasta - zgodził się Alim.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw gru 03, 2020 11:22 am

Elra mruknął.

- Coś takiego może się zdarzyć i bez jego udziału - zauważył. - Ktokolwiek wystarczająco zdolny może zbudować takie stronnictwo i sparaliżować prawodastwo i skarb. Zawróćcie tego posłańca! - zawołał za Basharem. - Powinniśmy to jednak jeszcze przemyśleć - stwierdził.

*

- Nie, wszystko będzie w porządku - zapewniła Adhara, pomagając mężowi podeprzeć ciągle uczepioną go córkę. Potem wzięła go pod ramię i wyszli.

Sprowadziła Alima szeregiem schodów do portu, w którym kończono już budowę kilku malutkich żaglówek lepiej dostosowanych do jeziora niż fregaty. Ominęli mola, po cichu pozdrawiając kilkoro spotkanych po drodze ludzi i krasnoludów, i skierowali się żwirowaną ścieżką ku prowadzącej na zewnątrz bramce.

Po wiecznym półmroku portu, słoneczne światło było wręcz oślepiające, ale tylko przez chwilę. Potem ich oczy się przyzwyczaiły i mogli ruszyć niespiesznie wzdłuż piaszczystej plaży. Przylegający do niej lasek szumiał przyjemnie.

- Tak poza tym, to co słychać? - zagadnęła Adhara po chwili. - Coś nowego w Świątyni?

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » czw gru 03, 2020 11:26 am

- Nie, już podpisałam! Nikogo nie zawracaj! - zawołała do Bashara. - Musimy po prostu mieć kogoś w odwodzie. Namiestnik może też rozwiązać Radę. Myślę że nie będzie źle.

*

- Wszyscy żyją polityką - powiedział Alim. - Podobno Nithael wprowadza demokrację, a Freya ją wetuje. Oficjalnych komunikatów nie ma, ale tak piszą gazety. Coś w tym jest, bo jego wysokość był prosić Oświeconego o poparcie, a Freya pytała jego synową, czy nie chciałaby zostać Namiestnikiem.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw gru 03, 2020 11:34 am

- Możemy teoretycznie powoływać ciągle tę samą osobę - przyznał Elra z westchnieniem. - W porządku, niech będzie. W ostateczności pierwszym dekretem namiestniczym po powołaniu będzie rozwiązanie Rady. I, jeśli będzie wyjątkowo źle, w tym okresie oddechu uchwali się jakąś ustawę.

*

Adhara mruknęła.

- Oni oboje są i zawsze byli władcami absolutnymi, więc to wszystko brzmi bardzo prawdopodobnie - przyznała. - Plotki o tym zamieszaniu dotarły nawet tutaj, nie wyobrażam sobie jak bardzo huczy nimi Stolica. Ale że Hatsze? - mruknęła. - Nie zjedzą jej tam żywcem? Pamiętam ją jako bardzo nieśmiałą dziewczynę.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » czw gru 03, 2020 11:38 am

- Teoretycznie ma stosowne wykształcenie - powiedział Alim. - Nie mówiąc o pochodzeniu. Nie znam jej za dobrze - przyznał. - Nie sprawiła na mnie wrażenia szczególnie nieśmiałej, raczej zdystansowanej, co w pełni przystoi żonie przyszłego proroka. Tak więc nie wiem. Ale Karai się na to zgodził, z zastrzeżeniem że co najwyżej do czasu, gdy Mamoru go nie zastąpi.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw gru 03, 2020 11:48 am

- Rozumiem - odrzekła. - Cóż, wujek wie co robi. Mamoru zresztą też powinien, on z nas wszystkich zna ją najlepiej. Tak czy owak, dobrze że sytuacja wreszcie jest jakoś porządkowana. Namiestnik zbudował imponujące systemy ale zbyt długo robił to bez żadnego ustroju.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » czw gru 03, 2020 11:51 am

- Porządkowana, tak. Z wyjątkiem faktu, że Freyowie hodują sobie na boku Szaloną Królową bez żadnej kontroli. Co gorsza, nie zjawiła się po wsparcie w Świątyni. Obawiam się, że uczyniliśmy wielki wysiłek nawrócenia Północy tylko po to, by wróciły do niej stare demony.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw gru 03, 2020 12:03 pm

Adhara skrzywiła się lekko.

- Gdyby ode mnie to zależało, Szalonej Królowej w ogóle by tu nie było - odrzekła kwaśno. - I nawet gdyby zjawiła się w Świątyni po wsparcie, wierz mi, nie znaczyłoby to absolutnie nic - zapewniła go ponuro. - Uzyskałaby tylko, co chciała, i odwróciła się od nas w momencie kiedy przestalibyśmy jej być potrzebni. Nie wolno jej wierzyć i na niej polegać nawet kiedy jest się z nią w udokumentowanym sojuszu, co dopiero po kilku werbalnych deklaracjach wzajemnej pomocy. Jeśli kiedykolwiek przejmie kontrolę nad Królestwem, Oświecony może być pewien niekończącej się batalii o utrzymanie wpływów politycznych. Mam nadzieję że skorzystał z obecnej sytuacji i bardzo starannie je zabezpieczył.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » czw gru 03, 2020 12:12 pm

- Nie wiem - przyznał Alim. - Nie jest mną szczególnie zachwycony od tej sprawy z obrazą moralności.

Wróć do „Opowieści”