19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Tu piszemy nasze ST.
Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Re: 19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Postautor: Los » czw cze 10, 2021 11:41 am

Wyspa Jona 2 - Stary Świat

- Czyli mówisz, że musisz świadomie szukać w konkretnej lokalizacji albo wszędzie indziej? - upewnił się Jon, który za nic nie rozumiał, czy mają w rękach kryształ działający w ograniczonym zakresie, czy broń potężniejszą od Neatana w zdolności przeszukiwania nieskończonych światów.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw cze 10, 2021 11:57 am

- Sama się go ciągle uczę - powiedziała Hra - ale na ile byłam w stanie zaobserwować, on jest bardzo wrażliwy na intencję użytkownika. Weźmy poszukiwanie Isaku jako przykład. Oświecony spróbował jako pierwszy i zobaczył jedynie Lupusa. Ja spróbowałam trochę później i widziałam na przemian Lupusa i szczyt góry Mrefu. Z tego miejsca mogłam wybrać sobie jednego z nich i patrzeć tylko na niego. Po namyśle, jest prawdą że za każdym razem kiedy używałam go do tej pory, interesowały mnie tylko wersje osób i miejsc, dotyczące bezpośrednio nas i naszych starań - przyznała. - W tym przypadku nie do końca wiedziałam, o co chodzi, ale założyłam że skoro Syrus pyta, to taka osoba istnieje, więc skoro tu i w Nowym Świecie jej nie było, pozwoliłam sobie popatrzyć szerzej. Więc... odpowiadając na twoje pytanie, książę, wygląda że mogę szukać absolutnie gdziekolwiek, jeśli nie mam na myśli konkretnej lokalizacji.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » czw cze 10, 2021 12:03 pm

- Cóż, znajdź nie-naszego-Czarnoksiężnika - powiedziała Ashora.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw cze 10, 2021 12:06 pm

- Byle ostrożnie - zaapelował Syrus, bo jeden błąd przy takich poszukiwaniach mógł się skończyć katastrofą.

Hra kiwnęła głową i spróbowała.

- Jest ich wielu - powiedziała po chwili. - Bardzo wielu. Ach, kręci mi się w głowie - sapnęła i odłożyła kryształ.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » czw cze 10, 2021 12:15 pm

- Może chociaż jeden by pomógł - mruknęła Ashora.

Jon pokiwał bezmyślnie głową. Ktoś z kompetencjami do magii, przynajmniej.

- Z kryształem możemy znaleźć Augustusa i skutecznie go porwać - zauważył.- Używając upiorów, nawet przewlec przez cienie. Skoro nie martwi nas perspektywa odwetu... Nie bardzo widzę sens porywania całego pałacu - przyznał.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw cze 10, 2021 12:22 pm

- Już wcześniej głosowaliśmy, że czy chcemy porywać Augustusa upiorem - stwierdził Ver. - I uważałbym z tym... jeśli zaczniemy zbyt aktywnie posiłkować się rezultatami pokazywanymi przez kryształ, Lupus i Neatan połapią się że mamy coś takiego i zaczną próbować nas po nim szukać.

- Cóż... - powiedziała powoli Hra. - Mogę też znaleźć Augustusa alternatywnego do naszego, którego działań nie wspiera Neatan... i możemy przenieść się ze wszystkimi do takiego wymiaru i relatywnie bezpiecznie uprowadzić jego i jego Wojowników tam, i tym samym, miejmy nadzieję, zdobyć wszelką wiedzę jakiej potrzebujemy do operowania machiną. Mogę też spróbować poszukać bardzo konkretnie wersji Neatana, która byłaby dla nas życzliwa i zechciała nam pomóc - przyznała.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » czw cze 10, 2021 12:31 pm

- Moglibyśmy przesłuchać alternatywnego Augustusa odnośnie maszyny - przyznał Jon. - Dowiedzieć się czegoś... Tak, to chyba niezły pomysł. Tylko musiałby być w odpowiednim momencie historii... Bliźniaczej do naszej.

- Wątpię, czy ta maszyna rzeczywiście cokolwiek robi - powiedział Drake.

Kellam, który sprawiał wrażenie jakby przysypiał, poruszył się powoli, a jego aura stała się ciut groźniejsza niż zwykle.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw cze 10, 2021 12:37 pm

- Pomyślę nad warunkami i spróbuję znaleźć nam takiego - mruknęła Hra.

- Co masz na myśli? - zapytała Lora wampira. - W czasie Wojny Czteroletniej przecież skutecznie odcięła nam magię, czy nie tak?

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » czw cze 10, 2021 12:42 pm

- Może - odrzekł Drake. - Ale to nie ma żadnego sensu, żeby parę śmieci sklejonych razem magią sehrli nagle nabywało taką zdolność.

- Myślisz że to przykrywka dla czegoś innego? - spytał Jon i doczekał się wzruszenia ramionami.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw cze 10, 2021 12:50 pm

- Tym bardziej powinno nam zależeć żeby znaleźć kogokolwiek, kto wie o tym wszystkim coś więcej - stwierdził Ver.

Przez chwilę zapanowało milczenie.

- Chyba mam - stwierdziła Hra. - Dobrego Neatana też szukać? - zapytała, spoglądając pytająco na Jona.

Wróć do „Opowieści”