19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Tu piszemy nasze ST.
Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Re: 19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Postautor: Cerro » wt gru 14, 2021 7:18 pm

- Ty, ja i niekomfortowo gruba warstwa iluzji? - zakpił Al.

*

Objęła go i przytuliła się z wdzięcznością.

- Wszystko w porządku - powiedziała wilgotnym głosem po chwili. - To po prostu... trudno w to uwierzyć.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » wt gru 14, 2021 7:29 pm

- Zgadza się - potwierdziła. - Ostatnim razem tak właśnie poszliśmy i zupełnie dobrze się bawiłeś - przypomniała mu. - Aż tak ci przeszkadzają te iluzje?

*

Verowi nie było, ani trochę. Zamruczał miękko.

- Wiem - odrzekł łagodnie, głaszcząc ją delikatnie po ramieniu. Pochylił się, pocałować ją w czubek głowy.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » wt gru 14, 2021 7:31 pm

- Nie - powiedział Al. - Przeszkadza mi, że nie dajecie się dobrze bawić, zawierać korzystnych układów, poznawać nowych przyjaciół - objaśnił.

*

- Słuchaj, z tym mieszkaniem... coś ogarniemy, wiesz? - dodała Sif.

- Może wprowadzisz się do mnie i Nii, oddasz nam czynsz jak się ogarniesz czy coś - potaknęła Sade.

- Dzięki, ale nie trzeba - powiedziała N'gaya, odsuwając się nieco od Vera i ocierając oczy.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » wt gru 14, 2021 7:45 pm

- Mhm. Zawierać korzystne układy możesz sobie w wymiarze u Arcymaga - zapewniła go. - A nowi przyjaciele chcieli cię poznać zaledwie wczoraj, za to ty nie chciałeś. W temacie zabawy, przed chwilą proponowałam ci potańcówkę. Chyba że zastosowałeś eufemizm na pożeranie ludzi. W takim wypadku owszem, nie dajemy.

*

- Nie zostawię jej samej z tym bajzlem - zapewnił ich Ver uspokajająco. - Ale to strasznie miłe z waszej strony - dodał ciepło.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » wt gru 14, 2021 8:29 pm

- Dobrze, dobrze, chcę iść na potańcówkę, skoro to jedyna forma zabawy jaką znasz - mruknął Al, ciągle sfochany.

*

Popatrzyli po sobie.

- No wiesz... bez urazy, znamy ją trochę dłużej niż ty - stwierdziła Sif, także zapalając. - Dobrze wam życzę, ale jeśli wam nie wyjdzie, to też jej pomożemy.

- Ale wyrwaliśmy was z łóżka - dodał Nicolas. - Chyba powinniśmy iść.

Reszta nie była równie entuzjastycznie nastawiona do tego pomysłu, ale powoli, wciąż zapewniając o swoim wsparciu i niewinności, zaczęli się zbierać.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » wt gru 14, 2021 8:37 pm

- A na co innego masz ochotę? Wybrać się gdzieś pozwiedzać też możemy - zapewniła go.

*

Ver, zupełnie nie czując się obrażony, pożegnał ich ciepło, dziękując przy okazji za wizytę. Kiedy drzwi się za nimi zamknęły, wrócili z N'gayą do sypialni.

- Kochani są - mruknął.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » wt gru 14, 2021 8:41 pm

- Nie, lubię tańczyć - zapewnił Al, ubierając swój zwykły uśmiech. Znaczy dotąd też się uśmiechał, tylko mniej szeroko. - Co to za fiesta jest jutro, że całe miasto przystrojone?

*

- Teraz mi głupio, że w ogóle ich podejrzewałam - przyznała N'gaya. - Myślisz, że to naprawdę moi rodzice?

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » wt gru 14, 2021 8:48 pm

- Koronacja - wyjaśniła. - Będziemy mieli nową parę królewską.

*

Ver zawahał się.

- Szczerze? - powiedział wreszcie powoli, wślizgując się pod pościel na swojej połowie łóżka. Poklepał zachęcająco miejsce obok siebie. - Miałem takie wrażenie od ich wizyty. Tylko nie byłem pewien, czy słusznie, czy to ja jestem spaczony. Nie wiem czy chcesz żebym wyjaśniał ci całą moją logikę za tymi podejrzeniami.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » wt gru 14, 2021 9:06 pm

- Tego gościa, co miał być nowym Cerberem, ale Ręce nie wyszło? - spytał Al, po raz setny otwierając instrukcję, żeby coś sprawdzić.

*

- Mhm - potaknęła N'gaya. Znalazła się pod kołdrą i przytuliła do niego, ujmując jego dłoń. - Zdradź mi swoje sekretne metody.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » wt gru 14, 2021 9:29 pm

- Być może, nie mam pojęcia o waszej polityce - odrzekła Fariha. - Skąd pewność że gdyby zaakceptował ofertę Ręki zostałby akurat Cerberem, to nie było coś poza czyimkolwiek wpływem? I co stało się z poprzednim?

*

- Metodą było siedzenie na ławeczce w parku i zastanawianie się - wyjaśnił Ver z rozbawieniem, ściskając delikatnie jej rękę. - Ogólnie to... ewidentnie bardzo by chcieli żebyś wróciła do domu. Wydało mi się więc podejrzane, że mieszkając poza miastem przyszli na ciebie nawrzeszczeć za ten artykuł zaraz po publikacji, w chwili kiedy byłaś najbardziej wystraszona sytuacją. To było... bardzo wygodne dla nich. No i kiedy cię już zgnoili za domniemany alkoholizm i prostytucję, skutecznie wykorzystali go jako dźwignię do udowodnienia swoich racji i wyrzucenia cię z mieszkania. Do tego, jeśli to oni to zrobili, zgarnęli też zapewne niemałą sumę od tej redakcji i będą teraz trzepać dobre pieniądze za odnajem mieszkania które należało do celebrytki. No i tak jak mówiłaś, ton wypowiedzi w artykule brzmiał kompletnie jak oni. Być może mieli też nadzieję że "zmądrzejesz" przez całe to doświadczenie, ale to już czysta spekulacja.

Milczał chwilę.

- Mam też głębokie poczucie, że... hm... mówić w ten sposób do swojego dziecka, kiedy jest w potrzebie... to nie jest... zdrowe i normalne. No bo... twoi rodzice sprawiali wrażenie przejętych przede wszystkim wizerunkiem, twoim i przez przedłużenie swoim. To twoi przyjaciele, i Fabia zresztą też, byli przejęci tobą.

Wróć do „Opowieści”