19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Tu piszemy nasze ST.
Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Re: 19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Postautor: Los » pn mar 28, 2022 1:55 pm

Zachichotała.

- Pojadę jutro, po tych zeznaniach - zadeklarowała.

*

Chie dopiła herbatę.

- Czy to wszystko, wasza wysokość?

Gdy Isaku potwierdził, wstała, ukłoniła się i wyszła ze służbą.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn mar 28, 2022 2:06 pm

Ver uśmiechnął się z rozbawieniem i kiwnął głową na zgodę.

- Weź ze sobą kuszników - dodał. - Albo przynajmniej Faryszkę, jeśli bardzo nie chcesz zbrojnych.

*

Fabia milczała chwilę, dopijając własną herbatę.

- Wychodzi, że nie ma przeciwwskazań żeby jechać - powiedziała wreszcie. Nie wyglądała na przesadnie szczęśliwą.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn mar 28, 2022 4:15 pm

N'gaya przewróciła oczami.

- W porządku - powiedziała jednak.

W czasie ich krótkiego urlopu przywykła do wiecznej obecności kuszników w pobliżu. Chociaż nie spodziewała się, że to w ogóle możliwe.

*

Isaku spoglądał na nią ze współczuciem.

- Nie musisz się z nim widzieć - zadeklarował ponownie. - Możemy go zabrać stamtąd i gdzieś umieścić. Po cichu.

Wydawało mu się, że Fabianus może i tak nie chcieć nic innego niż ich pieniędzy, ale może był uprzedzony.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn mar 28, 2022 4:24 pm

- Różnych ludzi możesz spotkać po drodze - wyjaśnił Ver łagodnie, przymilnie obejmując ją ramieniem. - W tamten wieczór jak na nich nakrzyczałaś i poszłaś sama w miasto strasznie się martwiłem przez cały czas jak cię nie było.

Poza tym, Isaku miał rację. Licho wie, co jej rodzice mogą wymyślić. Ale o tym wolał nie mówić, N'gayi byłoby przykro.

*

- Wiem że nie - zapewniła Fabia z westchnieniem. - Ja nie... nie spodziewam się niczego dobrego. Ale myślę, że powinnam się tam pokazać, mimo wszystko.

Miała poczucie, że to sprawa będzie ją dręczyć, jeśli tego nie zrobi.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn mar 28, 2022 4:34 pm

- Aha, ale ja nie powinnam się denerwować, kiedy wracasz podziurawiony? - upewniła się N'gaya. - Ktoś tu jest hipokrytą starej daty.

Trąciła go w nos palcem, tak żeby nie przejął się za bardzo.

*

- W porządku - zgodził się Isaku. - To kiedy chcesz - zapewnił. - Jechać z tobą?

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn mar 28, 2022 4:40 pm

Ver uśmiechnął się z rozbawieniem.

- Widzisz, właśnie dlatego powiedziałem kusznikom, żeby pozwolili ci pójść wtedy samej - wyjaśnił pogodnie. - Żeby nie być hipokrytą.

*

Fabia wyraźnie zastanawiała się przez chwilę, wreszcie zaprzeczyła ruchem głowy.

- Dziękuję, misiu, ale wydaje mi się że lepiej będzie jeśli zrobię to sama - przyznała. - Wezmę obstawę i zabiorę się jutro.

Chciała mieć to z głowy.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn mar 28, 2022 4:43 pm

- Kochany jesteś - stwierdziła N'gaya. - Pomogę ci rozpakowywać te torby - dodała, póki Ver nie zdążył zniszczyć jej nowego porządku kładzeniem rzeczy w niewłaściwe miejsca.

*

- W porządku - powiedział Isaku. - Tylko uważaj na siebie. Na niego.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn mar 28, 2022 4:49 pm

Fabia pokiwała głową.

- Tak zamierzam. I po to kusznicy - przyznała.

Nie ufała Fabianusowi za grosz. Po prostu nie chciała, żeby spotkanie zeszło na Isaku, bo żadne z nich tego nie potrzebowało.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn mar 28, 2022 4:55 pm

Wobec tego następnego dnia z parkowej dzielnicy wyruszyli Ver z N'gayą, złożyć nieszczęsne zeznania w gmachu straży oraz Fabiana w obstawionym powozie.

*

Jechali bardzo, bardzo długo, właściwie przez całe miasto, do bram, gdzie ich pobieżnie sprawdzono, a potem poza nimi, przez otaczającą miasto fosę i dalej, wśród rozległych pastwisk i pól, przetykanych pasmami tutejszej, obcej dla oka roślinności. W końcu powóz zatrzymał się wśród zabudowań, intensywnie pachnących... cóż, świniami i ich przeciętnym otoczeniem.

- Pójdę go poszukać, wasza wysokość? - zaproponował Fabianie jeden z jej kuszników.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn mar 28, 2022 5:04 pm

Innymi słowy, cuchnęło. Nie żeby się nie spodziewała.

- Tak, gdybyś mógł - zgodziła się. Kochani kusznicy. - Dziękuję.

*

W strażnicy dozorca na portierni powitał ich uprzejmie, a potem, po obejrzeniu ich dokumentów tożsamości i przejrzeniu jakichś własnych papierów, odesłał każde do osobnego pomieszczenia.

N'gaya czekała chwilę na pojawienie się znajomego wąsacza i jego kolegi.

- Dzień dobry pani - przywitał ją. - Mam nadzieję że zdrowie dopisuje?

Wróć do „Opowieści”