Królestwo Północy
Pałac
Elra powoli wzruszył ramionami.
- A co ma być? Nawet jeśli zdecydujemy się odbić moje Imperium, to nie nastąpi to w ciągu najbliższych pięciu lat, może nawet dekady, bo to byłoby okropne głupstwo - zauważył. - Rzuciłem ten kraj na kolana, teraz najlepsze co mogę zrobić, to pomóc postawić go z powrotem na nogi. Zresztą, Imperium teraz, ba, nawet w stanie w którym je opuszczałem byłoby dla nas jedynie obciążeniem. A Czerwoni... zależy, co oni zrobią. Jeśli przyjmą nasze żądania, pojadę na rozmowy i wyswatam Hatsze w zamian za sojusz i jakiś traktat handlowy zanim nasza droga żmija wpadnie na "lepszy" pomysł, co z nią zrobić. Nienawidzi mnie i nie sprawia wrażenia kogoś, kto ma skrupuły - wyjaśnił. - Jeśli nie przyjmą, będziemy dalej ignorować ich żądania. I tak nie zrobią krzywdy ani jej, ani tej całej służącej. Patrz tego księcia, niby tak mu przykro, że mi cię oddał, a cały czas romansuje na boku - prychnął. - A mówią że to ja jestem dwulicowym sukinsynem.
Chile
Nowa Twierdza
Adhara natomiast od razu plusnęła do basenu. Próbowała dostosować się do towarzystwa i także oliwić włosy, jednak szczerze tego nie znosiła i szybko przestała, pozostając przy regularnym myciu.
Milczała przez dłuższą chwilę.
- Wiesz, nie znam go za dobrze, ale nie sądzę by miał wygórowane oczekiwania. No bo... on jest tu z własnej woli, tak? Wie, że wszystko jest inne niż przywykł, ale też nie zdążył jeszcze za dobrze poznać obyczaju. Więc nie ma na czym oprzeć tych oczekiwań. Jednocześnie cała sytuacja z pewnością jest dla niego bardzo abstrakcyjna. Ty swatasz się pierwszy raz od dawna, on nie robił tego nigdy, rozumiesz. - Urwała na chwilę. - Wedle norm przyjętych wśród hakkaich, to kobieta prowadzi rozmowę. A spożywanie posiłku podczas gdy rozmówca nie może uchodzi za niekulturalne. Więc będzie zdezorientowany, będzie mu niezręcznie i nie ma za wiele doświadczenia w prowadzeniu rozmów. Bez wątpienia będzie ci więc wdzięczny jeśli weźmiesz na siebie część z tego trudu i będziesz się odzywać bez zachęt z jego strony, podtrzymywać tematy. Poza tym, idealna żona według ich standardów ma być ładna, ułożona, pokorna i pracowita, ale te kryteria spełniasz - dodała na koniec z ciepłym rozbawieniem.