18. Magia nie istnieje!

Tu piszemy nasze ST.
Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Re: 18. Magia nie istnieje!

Postautor: Akayla » śr kwie 01, 2020 12:30 pm

Fabia uśmiechnęła się do nich ciepło i zaprowadziła ich na górę. Ściany pokryte były rytymi w drewnie obrazami przedstawiającymi sceny z polowań i chyba jakichś baśni. Kiedy wyszli po schodach, dotarli do korytarza, wąskiego, ale przytulnego, ze zmęczonym dywanem pokrywającym podłogę. Stamtąd Fabia doprowadziła ich do jadalni - dużego pomieszczenia z wielkim stołem, przy którym usiąść mógł każdy mieszkaniec domu, niezależnie od statusu. Zresztą nawet teraz było przy nim kilka osób, akurat na przerwie, posilających się i popijających jakiś ciepły napój.

Na wejście Fabiany wszyscy wstali, żeby przywitać się uprzejmie, potem jednak wrócili do swoich spraw, absolutnie nie przejmując się ich obecnością.

Fabia usadziła Czerwonych na miejscach w pobliżu kominka i zawołała na kręcącą się wokół służkę, żeby przyniosła im trochę kawy. Nie mieli jej dużo, ale Fabia nie znosiła skąpić gościom. I tak miewała ich rzadko.

*

Elra podszedł.

- Cześć, Lees - przywitał się i uśmiechnął do niego ciepło. - Przeszkodziłem? Przepraszam. I że jestem dopiero teraz też.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » śr kwie 01, 2020 12:32 pm

Czerwoni szli grzecznie za nią, rozglądając się z zainteresowaniem i nie komentując.

*

- Nie, nie przeszkodziłeś - powiedział Lees. - W porządku. Pewnie ważne sprawy.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr kwie 01, 2020 12:37 pm

Elra mruknął i skrzywił się.

- Chciałem pognać do ciebie zaraz po przyjeździe, ale płynęły za nami galery. Pomyślałem że lepiej nie ściągać na was zbędnej uwagi przed pozbyciem się ich. A potem... parę rzeczy posypało mi się w rękach - wyjaśnił. Wyciągnął do niego dłoń. - Chodź, niech no cię przytulę. Tęskniłem.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » śr kwie 01, 2020 12:39 pm

Lees uniósł brwi, jeszcze bardziej przypominając tym samym Elrę i powiedział:

- Przepraszam. Wolę nie.

Nie czułby się komfortowo. Trochę pamiętał faroana, tak mu się zdawało, ale gdyby postawiono przed nim ważnego albinosa, nie umiałby powiedzieć czy to on, czy nie on.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr kwie 01, 2020 12:42 pm

Elra opuścił rękę. Serduszko mu pękło, ale absolutnie nic nie dał po sobie poznać.

- W porządku. Zrozumiałe - zapewnił. - Co u ciebie? Fabia mówiła że lubisz konie. Przedstawisz mi je?

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » śr kwie 01, 2020 1:04 pm

- Jest ich tu pół setki, chcesz poznać wszystkie? - upewnił się Lees. - U mnie w porządku. Siedzę tutaj. Mam nauczycieli. Jeżdżę konno. - Wzruszył ramionami.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr kwie 01, 2020 1:06 pm

- Na pewno masz jakieś ulubione - wybrnął zgrabnie Elra. - Cieszę się, że w porządku.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » śr kwie 01, 2020 1:08 pm

- Mam - przyznał Lees. - Mój najulubieńszy to teraz ten - powiedział, wskazując karego ogiera, któremu przedtem dał jabłko. - Przypłynął półtorej roku temu z Południowych Królestw, po tym jak wygrał tam gonitwy dwulatków. Teraz ma cztery lata. Nazywa się Bucefalus, ale wołamy go Buc.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr kwie 01, 2020 1:11 pm

- Jest piękny - przyznał Elra spoglądając z uśmiechem na majestatyczne zwierzę. Chociaż jemu kojarzyło się raczej źle. Nadal gorąco pragnął rozerwać Południowe na strzępy. - A konie Czerwonych widziałeś?

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » śr kwie 01, 2020 1:16 pm

- Tak. Wujek ma takiego - powiedział Lees. - Są ładne i dzielne. Ale folbluty są lepsze. Chodź, pokażę ci klacze - dodał, zeskakując z beli. - Krajka ma źrebię. Dużo jeździłem na Krajce, zanim wujek kupił Buca.

Wróć do „Opowieści”