20.3 Nikt nie pytał, wszyscy potrzebowali

Tu piszemy nasze ST.
Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Re: 20.3 Nikt nie pytał, wszyscy potrzebowali

Postautor: Akayla » czw wrz 15, 2022 10:31 am

Syrus mruknął. Przez chwilę siedzieli w milczeniu.

- A powiedziałbyś mi, co zaszło z Maulą, tak dokładnie? - zapytał wreszcie. - Jak Lukas tak nagle zadzwonił, martwiłem się że wybuchła jakaś wojna - przyznał.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » czw wrz 15, 2022 10:40 am

Isaku westchnął.

- Było takie ryzyko - przyznał. - Rozmawialiśmy. Dużo. Głównie z mojej inicjatywy - przyznał. - Dzięki losowi, oberwała solidnie przy otwarciu Wrót Otchłani, co chyba ją trochę zmiękczyło. Nam obojgu zależy na silnej, zjednoczonej Północy i ustaliliśmy... Już wcześniej powiedziała, że wesprze tego Freya, którego uzna za odpowiedniego. Ustaliliśmy, że moim dziedzicem rzeczywiście zostanie Lees... i że poślubił naszą córkę. Żeby zakończyć rozłam dynastii.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw wrz 15, 2022 10:48 am

Syrus wysoko uniósł brwi i pokiwał głową.

- Sprytne - pochwalił. - Gratuluję - dodał ciepło. - Porozumienie z Maulą to wielki sukces.

- Ogłosiła się już Namiestnikiem Starej Północy - dodała Fabia. Maskując dumę, co w rozmowie z wampirem było trochę bez sensu. - A Isaku królem.

- Tym bardziej gratuluję, Isaku-dono - zapewnił Syrus pogodnie.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » czw wrz 15, 2022 11:35 am

Isaku skinął głową w podziękowaniu z uprzejmym uśmiechem.

- Raczej się cieszę, że unikniemy wojny z armadą - przyznał. - W zasadzie, muszę do niej napisać. Byłbyś tak miły i poczekał, żeby jej go przekazać?

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw wrz 15, 2022 11:45 am

- Oczywiście - zapewnił. - A w międzyczasie, jeśli pozwolisz, dam znać moim ludziom żeby wracali na statek.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » czw wrz 15, 2022 11:52 am

- Oczywiście - zapewnił Isaku. Obejrzał się i skinął na służącego. - Przynieś mi przybory do pisania. I niech Bashar zaprosi Vera na... kiedy mam czas.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw wrz 15, 2022 12:01 pm

Syrus skinął głową i wstał, żeby odejść z lustrem na bok. Głównie przez uprzejmość, Isaku i tak raczej usłyszy rozmowę. Służący natomiast ukłonił się Isakowi.

- Oczywiście, Wasza Wysokość. A Namiestnik pojawi się za pół godziny - dodał jeszcze, dla przypomnienia.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » czw wrz 15, 2022 12:09 pm

- Dziękuję - zapewniła Isaku. - Przynieście herbatę - dodał.

Było jeszcze wcześnie a już czuł zmęczenie.

Ostatecznie napisał dwa listy, do Mauli i do Jona. Bo ten drugi też całkiem słusznie chciał się spotkać.

Zapieczętowała list do Mauli i podał go Syrusowi.

- Cesarz Jon - rzekł Basharowi, oddając mu drugi.

- Namiestnik za dziesięć minut, wasza wysokość.

- Przyjmę ją tutaj - powiedział Isaku, wstając. - Dziękuję, że wpadłeś, ojii-san.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw wrz 15, 2022 12:50 pm

- A ja dziękuję, że mnie przyjąłeś, Isaku-dono - zapewnił Syrus z uprzejmym ukłonem. - Do zobaczenia wkrótce. I zorganizuję ci bezpośrednią komunikację do nas - obiecał.

Bo skoro Isaku był teraz też jego królem, nie było powodu żeby nie miał łatwego dostępu do Sokoła.

Pożegnał się z nimi grzecznie i w zasadzie minął się w drzwiach z Hatsze. Namiestnik obejrzała się za nim krótko.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » czw wrz 15, 2022 1:05 pm

- Tak. Dziękuję, ojii-san - powiedział Isaku. - Dzień dobry, Namiestniku - powiedział, gdy wprowadzono Hatsze. - Zapraszam. - Wskazał fotel. - Jest kilka spraw, które musimy omówić.

Wróć do „Opowieści”