16.2: Wywiad z wampirem

Tu piszemy nasze ST.
Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Re: 16.2: Wywiad z wampirem

Postautor: Cerro » sob wrz 14, 2019 10:22 am

Złote Imperium

- Dziękuję - powiedział Jon sucho, ukłonił mu się krótko i wyszedł, zostawiając Elrę samego.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » sob wrz 14, 2019 10:33 am

Złote Imperium

Elra westchnął cicho, dopił soczek po chłopcu, dokończył drugi list i też sobie poszedł. Zapadł już wieczór, najwyższa pora żeby zająć się proszeniem Kellama o pomoc w mierzeniu zasięgu węchu.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » sob wrz 14, 2019 10:36 am

Złote Imperium

Kellam właśnie szykował się do wyjścia po swojej przyjemnej dwunastogodzinnej drzemce, wciąż przy szczelnie zaciągniętych zasłonach. Nie zamierzał ryzykować. Przyjął Elrę, ubrany już w eleganckie południowe szaty i postawił przed nim półmisek trochę stwardniałych ciasteczek. Służba przynajmniej raz na tydzień przynosiła mu ciasteczka, nie wiadomo po co.

- Krwi albo lemoniady z osocza? - zaproponował faraonowi.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » sob wrz 14, 2019 10:43 am

Złote Imperium

- To miłe, ale podziękuję - zapewnił Elra, częstując się ciasteczkiem. - Potrzebowałbym twojej pomocy - dodał. - Mógłbyś mi powiedzieć, z jak daleka Wielki Wampir przestaje czuć ludzki zapach?

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » sob wrz 14, 2019 10:49 am

Złote Imperium

- Jakiś dzień, dwa drogi? Dla was pewnie konnej jazdy - powiedział Kellam. - Więcej nam raczej niepotrzebne. - Ziewnął i zanim nakrył usta dłonią, Elra mógł zobaczyć jego mało przyjemne zębiska w pełnej okazałości. - Przepraszam. Czemu pytasz, chłopcze?

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » sob wrz 14, 2019 11:10 am

Złote Imperium

Elra westchnął w duchu.

- Nie jestem chłopcem - zwrócił mu uwagę. - Parysus uciekł z tamtej twierdzy z Ashorą, zanim się do niej dostaliśmy. Za to zaproponował nam wymianę na kogoś innego. Zamierzamy mu ją ukraść, bez dalszych ofiar. Przy okazji, chciałem też mu ukraść wampiry, które być może tam będą. Stworzyć lej, którym zjadą w portal do jakiegoś zamknięcia, razem z gruzem. Tam się ich wykopie i się z nimi porozmawia. Odpowiada ci to?

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » sob wrz 14, 2019 11:26 am

Złote Imperium

- Ale jesteś bardzo młody - wyjaśnił Kellam. - Nie byłoby wam prościej i bezpieczniej po prostu się wymienić?

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » sob wrz 14, 2019 11:33 am

Złote Imperium

- Nie. Zażądał Oświeconego, a ten człowiek jest fundamentem tego kraju. Nie mogę go oddać. Rozumiem, że nie masz problemów z pomysłem z lejem - dodał, no bo Kellam nie odpowiedział. - Czy mógłbyś pójść ze mną, sprawdzić zaklęcia maskujące zapach?

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » sob wrz 14, 2019 12:20 pm

Złote Imperium

- Nie. I pewnie, że mógłbym - zapewnił Kellam. - Nie ma tu u was za dużo rozrywek. Pewnie zajmuje się tym ten wasz niewolnik z Archipelagu? Znajdę go. Ty powinieneś iść odpocząć, czy co tam robicie, żeby nie pachnieć tak mocno zmartwieniem.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » sob wrz 14, 2019 12:29 pm

Złote Imperium

- Dzięki - mruknął Elra. - Pomyśl też o budzeniu twojego rodzaju z hibernacji - dodał. - W tej chwili jestem w stanie nakarmić około stu pięćdziesięciu, a wkrótce zaczniemy się bić z Południowymi i Meselerinem, więc będzie dla was jeszcze więcej krwi do wypicia. I wpadnę jeszcze jutro - dodał. - Do zobaczenia.

Wstał i poszedł, teraz z kolei zająć się przygotowaniem odpowiednio zabezpieczonego więzienia dla łapanych wampirów.

- Nie uważam cię za niewolnika - dodał po drodze do Neatana, żeby się nie obraził.

Wróć do „Opowieści”