Twierdza - Stary Świat
- Chce dołączyć do armii na pustyni - powiedział Karai, pewien że nie musi precyzować, o kogo chodzi.
Szczerze mówiąc, zamierzał raczej posłuchać Fabiany niż Isaku i związać księcia w piwnicy, jeśli zajdzie taka potrzeba. W jego opinii bredził. Nawet jeśli były to imponujące brednie. Może Adhara nie powinna tak szybko niwelować bólu?
Zatoka - Stary Świat
- Wszyscy jednak pamiętają Wojnę Czteroletnią - powiedział Apepi. I kiedyś może dowiedzą się prawdy o tej. - Jeśli chodzi o proponowany układ, pani, jestem skłonny go przyjąć. Ale nie chcę, żeby gwarantem jego wykonania został książę Jon.
Meselerin - Nowy Świat
Wkrótce już nie byli - bo padli martwi, zostawiając na murze krwawe smugi - a on sam wszedł do pałacu. Już nikt go nie niepokoił, gdy odnalazł Sevi, obiadującą w najlepsze z archipeladzkim zdrajcą, który na widok Czarnoksiężnika połknął jedzone winogrono w całości.
- Pani - przywitał się Neatan. - Twoja straż uczy się bardzo wolno. Polecam zmienić obecnych strażników na bardziej żywotnych.
19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy
- Akayla
- Kruk
Re: 19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy
Twierdza - Stary Świat
Fabia sapnęła ze zrozumieniem.
- Cały on - przyznała. Ta wiadomość trochę ją nawet ucieszyła. Znaczyła bowiem, że Isaku czuł się już dość dobrze. - Czy to na pewno dobry pomysł, Oświecony? - zapytała jednak. - Ma skłonność przeceniać swoje siły.
Zatoka - Stary Świat
- Międzygórze dopilnuje, by postanowienia układu zostały dotrzymane, panie - obiecała mu.
Meselerin - Nowy Świat
Sevi wstała powoli i skłoniła głowę.
- Tak zrobię, książę. Przebacz mi niedopatrzenie.
Fabia sapnęła ze zrozumieniem.
- Cały on - przyznała. Ta wiadomość trochę ją nawet ucieszyła. Znaczyła bowiem, że Isaku czuł się już dość dobrze. - Czy to na pewno dobry pomysł, Oświecony? - zapytała jednak. - Ma skłonność przeceniać swoje siły.
Zatoka - Stary Świat
- Międzygórze dopilnuje, by postanowienia układu zostały dotrzymane, panie - obiecała mu.
Meselerin - Nowy Świat
Sevi wstała powoli i skłoniła głowę.
- Tak zrobię, książę. Przebacz mi niedopatrzenie.
- Los
- Mistrz Gry
Twierdza - Stary Świat
- Uważam że to okropny pomysł - powiedział Karai. - Głównie dlatego że nie wiemy w jakim jest stanie psychicznym i czy na przykład nie załamie się w przypadku konfrontacji, nie spróbuje zdradzić i tak dalej. Adhara zaleczyła jego rany, poza tym ma białą magię, więc fizycznie jest raczej w lepszej kondycji niż w czasie Wojny Czteroletniej... nie licząc trwałego okaleczenia. Nie wiem. Z drugiej strony, Adhara obawia się, słusznie, że Augustus wyśle za naszymi ludźmi jego klona. Książę Isaku walczył lata na tej pustyni, wiemy że Czarnoksiężnik klonować potrafi... Ryzyko istnieje.
Zatoka - Stary Świat
Apepi pokiwał głową.
- Powinniście wiedzieć, że Augustus ma księcia Isaku.
Meselerin - Nowy Świat
- Przybyłem poinformować cię o radosnym fakcie, że zostałaś wdową - rzekł chłodno. - I zapytać o tysiące twoich smoków w armii buntowników pod wodzą Szubienicznika.
- Uważam że to okropny pomysł - powiedział Karai. - Głównie dlatego że nie wiemy w jakim jest stanie psychicznym i czy na przykład nie załamie się w przypadku konfrontacji, nie spróbuje zdradzić i tak dalej. Adhara zaleczyła jego rany, poza tym ma białą magię, więc fizycznie jest raczej w lepszej kondycji niż w czasie Wojny Czteroletniej... nie licząc trwałego okaleczenia. Nie wiem. Z drugiej strony, Adhara obawia się, słusznie, że Augustus wyśle za naszymi ludźmi jego klona. Książę Isaku walczył lata na tej pustyni, wiemy że Czarnoksiężnik klonować potrafi... Ryzyko istnieje.
Zatoka - Stary Świat
Apepi pokiwał głową.
- Powinniście wiedzieć, że Augustus ma księcia Isaku.
Meselerin - Nowy Świat
- Przybyłem poinformować cię o radosnym fakcie, że zostałaś wdową - rzekł chłodno. - I zapytać o tysiące twoich smoków w armii buntowników pod wodzą Szubienicznika.
- Akayla
- Kruk
Twierdza - Stary Świat
Fabia zamrugała.
- Ja... nie wiem czy jestem odpowiednią osobą by udzielać ci porad na tym polu, Oświecony - przyznała. - Nie znam się na wojnie, ani się jeszcze nie widziałam z Isaku. Wiesz w jakim jest stanie lepiej ode mnie.
Zatoka - Stary Świat
- Widziałam go na uczcie pod świątynią, po tryumfie w Semiramidzie - potwierdziła Lora.
Słyszała jakieś informacje o Isaku i jakimś pakcie od swoich ludzi, ale niewiele z tego wszystkiego rozumiała. Miała nadzieję dowiedzieć się więcej od Oświeconego.
Meselerin - Nowy Świat
Na twarzy Sevi nie drgnął nawet jeden mięsień na tę nowinę.
- Klan mojego męża zaginął parę tygodni temu - przyznała. - Sądziliśmy, że zginęli w głuszy. Poza miejskimi murami ten wymiar jest mało bezpieczny.
Fabia zamrugała.
- Ja... nie wiem czy jestem odpowiednią osobą by udzielać ci porad na tym polu, Oświecony - przyznała. - Nie znam się na wojnie, ani się jeszcze nie widziałam z Isaku. Wiesz w jakim jest stanie lepiej ode mnie.
Zatoka - Stary Świat
- Widziałam go na uczcie pod świątynią, po tryumfie w Semiramidzie - potwierdziła Lora.
Słyszała jakieś informacje o Isaku i jakimś pakcie od swoich ludzi, ale niewiele z tego wszystkiego rozumiała. Miała nadzieję dowiedzieć się więcej od Oświeconego.
Meselerin - Nowy Świat
Na twarzy Sevi nie drgnął nawet jeden mięsień na tę nowinę.
- Klan mojego męża zaginął parę tygodni temu - przyznała. - Sądziliśmy, że zginęli w głuszy. Poza miejskimi murami ten wymiar jest mało bezpieczny.
- Los
- Mistrz Gry
Twierdza - Stary Świat
Karai pokiwał głową.
- Rozumiem - rzekł. - Nie czuję, że mam prawo go zatrzymywać, pani - przyznał. - Więc jutro rano wyruszy, o ile nie zmieni zdania.
Zatoka - Stary Świat
- Nie - powiedział Apepi powoli. - Widziałaś Lupusa. Książę Isaku jest jeńcem, torturowanym w Semiramidzie, być może już martwym.
Meselerin - Nowy Świat
- Cóż, pani, następnym razem, gdy ktoś zginie w tej samej głuszy, ty za to zapłacisz - zapowiedział Neatan. - Gdzie jest mój pomnik?
Karai pokiwał głową.
- Rozumiem - rzekł. - Nie czuję, że mam prawo go zatrzymywać, pani - przyznał. - Więc jutro rano wyruszy, o ile nie zmieni zdania.
Zatoka - Stary Świat
- Nie - powiedział Apepi powoli. - Widziałaś Lupusa. Książę Isaku jest jeńcem, torturowanym w Semiramidzie, być może już martwym.
Meselerin - Nowy Świat
- Cóż, pani, następnym razem, gdy ktoś zginie w tej samej głuszy, ty za to zapłacisz - zapowiedział Neatan. - Gdzie jest mój pomnik?
- Akayla
- Kruk
Twierdza - Stary Świat
Fabia skinęła powoli głową.
- Pójdę przedtem do niego... i może uda mi się go namówić żeby dał sobie jeszcze kilka dni wypoczynku - mruknęła.
Zatoka - Stary Świat
Na twarzy Lory błysnęło zrozumienie. To miało więcej sensu. Znaczyło też, że wkrótce będą mieć tego Lupusa na karku.
- Rozumiem - odrzekła cicho. - Dziękuję. O czym jeszcze wiesz, panie?
Meselerin - Nowy Świat
- Jaki pomnik? - zdumiała się Sevi. - Nie dotarło do nas polecenie stawiania pomników - przyznała.
Fabia skinęła powoli głową.
- Pójdę przedtem do niego... i może uda mi się go namówić żeby dał sobie jeszcze kilka dni wypoczynku - mruknęła.
Zatoka - Stary Świat
Na twarzy Lory błysnęło zrozumienie. To miało więcej sensu. Znaczyło też, że wkrótce będą mieć tego Lupusa na karku.
- Rozumiem - odrzekła cicho. - Dziękuję. O czym jeszcze wiesz, panie?
Meselerin - Nowy Świat
- Jaki pomnik? - zdumiała się Sevi. - Nie dotarło do nas polecenie stawiania pomników - przyznała.
- Los
- Mistrz Gry
Twierdza - Stary Świat
Karai uznał, że sugestia zachowania w pamięci dawnego Isaku byłaby zbyt okrutna, więc tylko kiwnął głową.
- Jak chcesz, pani - zgodził się.
Zatoka - Stary Świat
Apepi pokręcił głową.
- Nic ponad to - zapewnił. - Byłem w Semiramidzie w czasie, gdy ty byłaś w lochu, pani. Od tamtej pory Augustus niespecjalnie się kontaktował. Dostaliśmy jednak jeden interesujący rozkaz, absolutny zakaz walki z siłami Nowego Świata, włączając w to Szubienicznika. Było też niezwykle istotne, by ani ciebie, ani króla Meselerinu nie spotkała żadna krzywda.
Meselerin - Nowy Świat
- Teraz dotarło. Mój pomnik. Na moją cześć - wycedził Neatan. - Macie dwa tygodnie. Chcę, by stał na miejscu tego przeklętego drzewa.
Karai uznał, że sugestia zachowania w pamięci dawnego Isaku byłaby zbyt okrutna, więc tylko kiwnął głową.
- Jak chcesz, pani - zgodził się.
Zatoka - Stary Świat
Apepi pokręcił głową.
- Nic ponad to - zapewnił. - Byłem w Semiramidzie w czasie, gdy ty byłaś w lochu, pani. Od tamtej pory Augustus niespecjalnie się kontaktował. Dostaliśmy jednak jeden interesujący rozkaz, absolutny zakaz walki z siłami Nowego Świata, włączając w to Szubienicznika. Było też niezwykle istotne, by ani ciebie, ani króla Meselerinu nie spotkała żadna krzywda.
Meselerin - Nowy Świat
- Teraz dotarło. Mój pomnik. Na moją cześć - wycedził Neatan. - Macie dwa tygodnie. Chcę, by stał na miejscu tego przeklętego drzewa.
- Akayla
- Kruk
Zatoka - Stary Świat
Powoli skinęła głową.
- Rozumiem. Te rozkazy, pokrywają się z tym, co moi ludzie najwyraźniej usłyszeli od Czerwonych - przyznała. - W porządku. Jutro rano naradzimy się, co dalej - dodała. - W międzyczasie przyślę ci odzież na przebranie i jakąś broń. Chyba że nie chcesz broni...? - mruknęła pytająco, bo w sumie nie wiedziała, czy Apepi w ogóle potrafi używać takich rzeczy.
Meselerin - Nowy Świat
- Jak sobie życzysz, książę - zgodziła się Sevi.
Powoli skinęła głową.
- Rozumiem. Te rozkazy, pokrywają się z tym, co moi ludzie najwyraźniej usłyszeli od Czerwonych - przyznała. - W porządku. Jutro rano naradzimy się, co dalej - dodała. - W międzyczasie przyślę ci odzież na przebranie i jakąś broń. Chyba że nie chcesz broni...? - mruknęła pytająco, bo w sumie nie wiedziała, czy Apepi w ogóle potrafi używać takich rzeczy.
Meselerin - Nowy Świat
- Jak sobie życzysz, książę - zgodziła się Sevi.
- Los
- Mistrz Gry
Zatoka - Stary Świat
- Raczej mi się nie przyda - potwierdził jej przypuszczenia.
Meselerin - Nowy Świat
Kiedy Neatan zniknął w portalu, premier spojrzał na nią że współczuciem.
- Moje kondolencje, wasza wysokość - powiedział.
- Raczej mi się nie przyda - potwierdził jej przypuszczenia.
Meselerin - Nowy Świat
Kiedy Neatan zniknął w portalu, premier spojrzał na nią że współczuciem.
- Moje kondolencje, wasza wysokość - powiedział.
- Akayla
- Kruk
Zatoka - Stary Świat
Skinęła głową.
- W takim wypadku dam ci paru ludzi jako gwardię - obiecała i podniosła się. - Dobrej nocy, panie.
Pożegnawszy się, wyszła i poszła się rozejrzeć za Jonem i Ashorą.
- Mamy układ - poinformowała ich, kiedy ich znalazła. - I dowiedziałam się od niego, że Isaku jest dwóch. Jeden był torturowany, drugi pozostaje w łaskach. Mówią na niego Lupus.
Meselerin - Nowy Świat
Sevi przygryzła wargę i kiwnęła głową.
- Dziękuję, premierze - odrzekła cicho, ciężko opadając na siedzenie.
Skinęła głową.
- W takim wypadku dam ci paru ludzi jako gwardię - obiecała i podniosła się. - Dobrej nocy, panie.
Pożegnawszy się, wyszła i poszła się rozejrzeć za Jonem i Ashorą.
- Mamy układ - poinformowała ich, kiedy ich znalazła. - I dowiedziałam się od niego, że Isaku jest dwóch. Jeden był torturowany, drugi pozostaje w łaskach. Mówią na niego Lupus.
Meselerin - Nowy Świat
Sevi przygryzła wargę i kiwnęła głową.
- Dziękuję, premierze - odrzekła cicho, ciężko opadając na siedzenie.