13.2: Foch na puna

Tu piszemy nasze ST.
Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Re: 13.2: Foch na puna

Postautor: Cerro » wt lut 27, 2018 7:46 pm

Twierdza Czerwonych

Karai mruknął.

- Musimy pozbyć się tej małej, zanim sytuacja zmusi nas do ucięcia jej głowy - powiedział. - Więc raczej tak. Ale dlaczego on, na duchy pustyni? Z kimś innym łatwiej byłoby się porozumieć.

Królestwo Północy

Nithael patrzył na węża, a jego twarz stawała się bardziej i bardziej... mordercza.

- Czy. To. Ma. CZAPKĘ? - ryknął na hakkaiego.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » wt lut 27, 2018 7:51 pm

Twierdza Czerwonych

Kaede milczała chwilę.

- Może to o to chodzi? - zapytała nieśmiało. - Z tego, co mówił Ruva, po wszystkich tych przewrotach tam teraz rządzi Nithael, a on na pewno nie zgodziłby się na nasze warunki - zauważyła.

Królestwo Północy

- Muszę już lecieć, paaaaaaaa! - zawołał Yato i uciekł, trzasnąwszy za sobą drzwiami. No aż się kurzyło.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » wt lut 27, 2018 7:58 pm

Twierdza Czerwonych

Karai westchnął ciężko i ucisnął skronie.

- Kaede-chan - powiedział cicho. - Nie chcę jej śmierci ani konfliktu z Północą. Ale nie mogę tak po prostu oddać im dziewczyny, odpuścić wszystkiego... nie mogę. Nie w sytuacji, w jakiej jesteśmy. - Milczał chwilę. - Spotkam się z nim.

Królestwo Północy

- I nie wracaj! Nigdy! - zawołał jeszcze za nim Nithael.

*

Później...

Wieczorną porą, już po kolacji, Isaku czekał na Elrę nad szachownicą, sącząc leniwie czerwone wino. Wciąż był w dziennym stroju, włosy związał ciasno i umilał sobie czas jakąś lekturą.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » wt lut 27, 2018 8:12 pm

Twierdza Czerwonych

- Nie mówiłam, że powinieneś, Karai-sama - zauważyła cicho Kaede. Czule pocałowała męża w policzek, a potem objęła go ramionami i przytuliła się do niego z cichym pomrukiem. - Będzie dobrze - dodała miękko. - Na pewno.

Przez chwilę panowało milczenie.

- Wiesz... myślałam o tym, co mówiłeś wczoraj. O Mamoru. - Westchnęła ciężko. Myśl o posłaniu ukochanego syna na tak niebezpieczną wyprawę ciągle łamała jej serce. - Wyślij go. Na pewno będzie szczęśliwy i dumny, a... zasługuje.

Królestwo Północy

Jego słowa ledwie zdążyły przebrzmieć, gdy drzwi uchyliły się i do gabinetu głowę wsunęła Ravhona.

- Czy wszystko dobrze, kochanie? Co on zrobił? - zapytała z troską, bo nigdy nie widziała Nithaela tak wściekłego. No nigdy. A Yato chwilę temu minął ją w pełnym pędzie, chichocząc, jakby go coś opętało. I uciekł przez okno.

*

Elra przyszedł, podobnie jak Isaku, ubrany dokładnie tak, jak chodził przez cały dzień.

- Czekałeś? Przepraszam - przywitał się, siadając.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » wt lut 27, 2018 8:21 pm

Twierdza Czerwonych

Karai uśmiechnął się do niej lekko.

- Nie będzie sam - powiedział, rozejrzał się i szybko ucałował jej policzek. - Będziemy z niego dumni, zobaczysz.

Królestwo Północy

Nithael wskazał rozradowaną żmijkę w czapce. To było najbardziej wymowne wskazanie w historii Królestwa Północy.

*

- Nic się nie stało - zapewnił Isaku, odkładając księgę na bok. Coś o czarnym jednorożcu czy podobnych bajkach. - Naprawdę doceniam zaproszenie, jeśli to dla ciebie chociaż w połowie tak ciężkie jak dla mnie - dodał kurtuazyjnie. - Białe czy czarne?

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » wt lut 27, 2018 9:24 pm

Twierdza Czerwonych

- Nie wątpię - zapewniła Kaede. - Tylko wiesz, ja... chcę tylko, żeby wrócił.

Milczała chwilę.

- Może powinieneś posłać z nim też Ainara? - zapytała ostrożnie. - Może taka misja pomogłaby mu w oczach chociaż niektórych niechętnych im Czerwonych. No i mam wrażenie, że jemu samemu dobrze by to zrobiło - przyznała. - Jak myślisz?

Królestwo Północy

Ravhona zamknęła za sobą drzwi i zajrzała do akwarium. A potem kwiknęła jak dziewica na widok kosza pełnego szczeniaczków.

- Przecież ona jest kochana! - stwierdziła Ravhona. Odsunęła klapę, wyciągnęła zwierzątko z terrarium i rozsądnie ściągnęła mu czapeczkę z łebka. Cisnęła ją niedbale do ognia płonącego na kominku. - No zobacz tylko! Uśmiecha się! - zawołała, pokazując mężowi wijącego się w jej dłoniach gada.

Rzeczywiście się uśmiechał. I nawet nie wydawał się skłonny gryźć.

*

- Jak wolisz - zapewnił Elra kurtuazyjnie. Przekrzywił lekko głowę. - Cieszę się, że je przyjąłeś - odrzekł w podobnym tonie, chociaż szczerze nie był pewien, czy nie powinien czuć się urażony ostatnią uwagą Isaku. - Naprawdę doceniam.

Przez chwilę grali w milczeniu. Elra miał szczery problem, żeby wyczuć Isaku. A konkretnie, na ile może sobie pozwolić w rozmowie z nim.

- Dobry humor z wczoraj już ci przeszedł? - zagadnął wreszcie zaczepnie.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » śr lut 28, 2018 7:01 am

Twierdza Czerwonych

Karai mruknął cicho.

- To bardzo dobry pomysł - przyznał. - Zastanawiam się, czy na rozmowy nie powinniśmy zabrać Hatszepsut. Nie sądzę, żeby jej obecność przez cały czas była wskazana, ale może się z nim zobaczyć zanim zaczniemy być dla siebie kurtuazyjnie niemili. Może opuści dzięki temu gardę.

Królestwo Północy

- To poniżające - oświadczył Nithael z powagą.

*

- Nie jestem humorzastym człowiekiem - zapewnił Isaku i ruszył białym pionem.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr lut 28, 2018 10:06 am

Twierdza Czerwonych

- Świetny pomysł - zgodziła się Kaede. - Hatsze na pewno bardzo się ucieszy. Chociaż zdecydowanie nie powinno jej być w pobliżu w czasie głównej części rozmów - przyznała. - Gdzie wyznaczysz mu miejsce?

Królestwo Północy

- Daj spokój, kochanie - mruknęła przymilnie Ravhona. Przysunęła się bliżej Nitha i otarła o niego policzkiem jak wielka kotka. W tej pozycji delikatnie podrapała węża po podgardlu. Zwierzak rozkosznie przymknął ślepka. - To najmilsza żmija jaką w życiu widziałam. Może nie uśmiechasz się tak szeroko, ale poza tym pasuje - stwierdziła miękko, delikatnie wkładając biednego, niewinnego zwierzaka w ręce męża.

Żmija zwinęła się w rozkoszny kłębek w dłoni Nitha i łypnęła na niego żółtym ślepiem znad własnego grzbietu.

*

- To się chwali - zapewnił Elra, w zamyśleniu spoglądając na szachownicę. W końcu przesunął jeden z czarnych pionów. - W zasadzie, to bardzo dobra cecha dla kogoś z upodobaniami, o których wczoraj rozmawialiśmy. Nie myślałeś kiedyś, żeby spróbować z twoją dziewczyną, kiedy już do nas wróci?

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » śr lut 28, 2018 10:31 am

Twierdza Czerwonych

- To pewien problem - przyznał Karai. - Tu go nie zaproszę na pewno, to wiem. Chociaż... gdyby przeniósł go Ruva...?

Królestwo Północy

Nithael chciał zmiażdżyć gada. To było na jego twarzy, znakomicie czytelne. Ale oczywiście, nie pozwoliłby sobie na to przy żonie.

- Tak, kochanie - wycedził. - Ale nie powinna być za długo na zewnątrz, bo zamarznie - dodał i włożył wężyka na miejsce.

*

Isaku ze spokojem dążył do mata w trzech ruchach.

- Mam nieopanowane wrażenie, że chcesz zadać jakieś pytanie i robisz to w wyjątkowo ostrożny sposób - przyznał.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr lut 28, 2018 10:44 am

Twierdza Czerwonych

- Mogę go o to poprosić - zapewniła Kaede. - Tylko jeszcze powiedz mi, kiedy.

Królestwo Północy

Ravhona westchnęła cicho.

- Czy poczujesz się lepiej, jeśli ją zabiorę? - zapytała łagodnie.

*

- Bo to drażliwe pytanie - odrzekł Elra, wyprowadzając kontrę przeciw strategii Isaku. Zamierzał dać mu wygrać, ale nie tak łatwo. - A bardzo nie chciałbym cię urazić. Więc? Mogę mówić wprost?

Wróć do „Opowieści”