19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Tu piszemy nasze ST.
Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Re: 19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Postautor: Los » pn cze 07, 2021 2:14 pm

Wyspa Jona 2 - Stary Świat

- Nie mam, a nawet nie uważam, żeby obecność kogoś ze zdolnością skoku stanowiła jakieś szczególne zabezpieczenie - powiedział Jon. - Neatan jest w stanie go zatrzymać.

- Nie liczyłbym, że królowa będzie szafować darem skoku na prawo i lewo - dodał Kellam, wsuwając się do namiotu niespiesznie jak kot. Przeciągnął się i ziewnął szeroko.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn cze 07, 2021 2:18 pm

- Myślałem o wejściu, narobieniu szkód i wyjściu zanim Neatan opuści portal, ale bez zgody królowej tak czy owak nic z tego nie będzie - odrzekł Ver.

- Czy księżniczka widziała ostatniej nocy coś ciekawego? - zapytała Lora wampira, skoro już się pojawił.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn cze 07, 2021 2:44 pm

- Nie - odrzekł cierpko Kellam.

- Mamy w zasadzie dwa wampiry ze zdolnością skoku - powiedział Jon. - To niewiele, ale być może z użyciem upiorów bylibyśmy w stanie na tyle się zorganizować, żeby przerzucać grupy w miarę możliwości.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn cze 07, 2021 2:54 pm

- Można spróbować - przyznała Lora.

- Co z dronami, tak w zasadzie? - zapytał Berg. - Pani Hra pewnie potrafiłaby narobić niemało zamieszania sama jedna? I mówisz że gdzie była ta machina w czasie Wojny Czteroletniej, książę?

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn cze 07, 2021 3:18 pm

- Pompejpolis - powiedział Jon. - Ale mówiąc uczciwie, nie wiem, gdzie to jest.

- Było na wybrzeżu, nieco na zachód - powiedział Kellam. - U stóp wielkiego wulkanu. Może zmiotło je z powierzchni ziemi... znowu. Zdarza się co jakiś czas - wyjaśnił, kiedy Ashora spojrzała na niego dziwnie. - Trzęsienia ziemi, głównie.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn cze 07, 2021 3:28 pm

Hra, która weszła jeszcze gdy Jon mówił, mruknęła.

- Mogę się tam rozejrzeć - stwierdziła. - Zobaczyć, czy w ogóle jest tam coś wartego zachodu. Chodzi o tę machinę, zgadza się? - zapytała dla pewności, a kiedy przytaknęli, pokiwała głową. - Mogłabym spróbować ją odnaleźć, zanim pójdziemy rzucać się na jakiekolwiek miasto w nadziei że na nią trafimy zanim Czarnoksiężnik wsiądzie nam na kark. A kiedy przejdziemy do działania, pierwsze chyba powinnam eksplodować mu te pomniki wszędzie w Południowych. To powinno opóźnić jego reakcję na jakiekolwiek uderzenie.

Uważała też, że jeśli to rzeczywiście było w Pompejpolis, ten wulkan brzmiał bardzo ciekawie.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn cze 07, 2021 3:51 pm

- Jeżeli Augustus wie, że dostaliśmy cynk o Pompejpolis, zerknięcie tam może być niebezpieczne - stwierdziła Ashora.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn cze 07, 2021 3:52 pm

- Nie wiem, czy wie. Wie? - zwróciła się Hra do Jona.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn cze 07, 2021 3:59 pm

- Nie mam pojęcia - przyznał Jon. - Wszystkie informacje, jakie mamy o tej maszynie, mamy od Wojowników Nieba.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn cze 07, 2021 4:10 pm

- Zatem może przypuszczać, że wiemy - przyznała Hra. - W związku z tym, alternatywne podejścia do wywiadu byłyby dwa. Mogę albo przejrzeć ich miasta inne niż Pompejpolis w nadziei że uda mi się potwierdzić, że w nich machiny nie ma lub możemy zapytać mojego brata, czy nie potrafiłby zrobić jakiejś runy, która wskaże nam tę machinę na mapie. Chyba miał z niej kawałek.

Ver przechylił głową to na jedną, to na drugą stronę.

- Trochę usłyszałem od ciebie o tej "Pamięci", pani... i szczerze mówiąc, zastanawiam się teraz, czy ona tak naprawdę nie rozwiązuje naszego problemu.

- Elaboruj - poprosił Berg.

- Zgodnie z moim zrozumieniem - powiedział Ver powoli - ten wymiar, ta "Pamięć" tworzy iluzję, w ramach niej samej kompletnie realną, czegokolwiek, co pan lub pani Pamięci, w tym wypadku nasza królowa, sobie zażyczy. Czy cokolwiek powstrzymuje nas przed zażyczeniem sobie od Pamięci, żeby wyprodukowała nam rozłożoną machinę Augustusa i skopiowaniem jej elementów z użyciem realnych materiałów?

Hra aż się zająknęła.

- Szczerze mówiąc... nie wiem, generale. Nie mam pojęcia.

- Chyba warto spróbować - zauważyła Lora. - Zwłaszcza że taki test nie zajmie długo.

Wróć do „Opowieści”