19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Tu piszemy nasze ST.
Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Re: 19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Postautor: Los » pn cze 07, 2021 7:58 pm

Wyspa Jona 2 - Stary Świat

- Przeciw? - spytał Jon.

Maula podniosła rękę.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn cze 07, 2021 8:00 pm

Razem z nią zgłosili się też Berg i Syrus.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn cze 07, 2021 8:01 pm

- W porządku - powiedział powoli Jon. - Ja szczerze mówiąc nie wiem. Zastanawiam się, czy nie powinniśmy, po prostu, przyjąć tej oferty. Pozbyć się Neatana. A dopiero potem, ewentualnie, Augustusa, kiedy zbierzemy na to siły i środki.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn cze 07, 2021 8:14 pm

Ver mruknął.

- Wbicie mu noża w plecy w dogodnym momencie także jest rozwiązaniem - przyznał. Nawet tymczasowa współpraca napawała go jawnie widocznym obrzydzeniem, jednak takie zagrania, jak większość obecnych zapewne wiedziała, bynajmniej nie były poniżej niego. - Jeśli nie obawiamy się że cała ta propozycja to pułapka.

- Za to ja chciałabym przede wszystkim wiedzieć, jakiej on chciałby gwarancji że my ze swojej strony dotrzymamy układu - stwierdziła Lora. - Przepraszam, ale nie wierzę w jego słowność ani nie sądzę, żeby on wierzył w naszą. Jego pakt z Isaku absolutnie musiał być czymś chroniony. Nie zgodzę się utknąć z nim w żadnym układzie w dłuższej perspektywie. Po pierwsze, to odrażające, a po drugie, raz już pozostawiliśmy tę gnidę w spokoju i co nam z tego przyszło?

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn cze 07, 2021 8:16 pm

- Cóż, pani, możesz zapytać księcia Isaku o jego pakt z Augustusem - zapewnił Jon nieco cierpko. - W każdym razie, to kierowało mną przy powstrzymaniu się od głosu... Kellam?

- Nie ufam mu ani nie sądzę, że jesteście w stanie go pokonać w obecnym stanie, więc nie wiem - przyznał wampir.

- W porządku. Kto jeszcze się wstrzymał? Hisame?

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn cze 07, 2021 8:20 pm

- Nie wiem. Nie wiemy nawet czy to pismo rzeczywiście pochodzi od niego, równie dobrze mógł spreparować je Lupus - stwierdził Hisame. - Zbyt wiele niewiadomych.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn cze 07, 2021 8:23 pm

- Racja - mruknął Jon.

- Lupusa nie było na miejscu, kiedy byłem w pałacu - powiedział Lis. - Ale mógł je spreparować wcześniej - przyznał.

Jon westchnął.

- Zagłosujemy nad pomysłem zgodzenia się na ten układ i pchnięcia potem Augustusa w plecy? - spytał. - Kto jest za omówieniem z nim ewentualnych szczegółów?

Podniósł rękę.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn cze 07, 2021 8:30 pm

Tym razem nie zgłosił się nawet Ver. Zarówno Lora jak i Hisame zgłosili cenne wątpliwości dla pomysłu ugadywania z Augustusem czegokolwiek. Było też zresztą zupełnie możliwe, że cesarz próbował po prostu grać na czas.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn cze 07, 2021 8:31 pm

- W porządku - powiedział Jon. - Czy w takim razie po prostu go zignorujemy i spróbujemy zdobyć maszynę, jakbyśmy nigdy nie dostali tego pisma?

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn cze 07, 2021 8:45 pm

- Twój pomysł z przeszukiwaniem miast innych niż Pompejpolis będzie mocno czasochłonny, czy nie, pani? - zwrócił się Ver do Hry, a ta potaknęła. Generał spojrzał więc z powrotem na Jona. - To zależy, co chcemy zrobić - stwierdził. - Jeśli nie zamierzamy rzucać naszych ludzi na ich teren, tak jak pierwotnie było proponowane, a zamiast tego wolimy zająć się zbieraniem informacji by dokładniej zaplanować atak lub wznosić modły o dobry rezultat prób królowej w Pamięci, uważam że należy mu odpisać i grać na zwłokę. Jeśli rzeczywiście to on do nas pisze i rzeczywiście za plecami Czarnoksiężnika, być może podwinie mu się noga i zaczną się bić między sobą. Ale jeśli zamierzamy atakować jego kraj, jakakolwiek korespondencja z góry nie ma sensu.

- W zasadzie, do Pompejpolis mogłaby zajrzeć Ida - mruknęła Hra. - Rozejrzeć się. To raczej bezpieczniejsze niż mój kryształ, a efektywność będzie zbliżona.

Wróć do „Opowieści”