19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Tu piszemy nasze ST.
Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Re: 19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Postautor: Los » pt cze 11, 2021 9:43 am

Wyspa Jona 2 - Stary Świat

- Jasne - powiedział Isaku, goniąc groszek widelcem.

Wyspa Mauli - Stary Świat

- Nie - powiedziała Ryu. - Nie miał kto nas nauczyć.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pt cze 11, 2021 9:56 am

Lora mruknęła.

- Czy mógłbyś mi powiedzieć, co pamiętasz na temat twojego układu z Augustusem? Czy była zastosowana jakaś zewnętrzna gwarancja dotrzymania?

Syrus mruknął i pokiwał głową. Tak myślał.

- Lis mówi tylko w takim. Upiór go złapał, kiedy akurat był przemieniony i tak utknął - wyjaśnił. - Wspomniałem mu o was. Nie przyznaje się, ale pewnie chętnie by was bliżej poznał, kiedyś przy jakiejś okazji, gdybyście mieli ochotę - wyjaśnił powód pytania.

W międzyczasie przyniesiono nosze, na które Derek i Larkin ułożyli go ostrożnie. Potem obaj złapali za drążki i podnieśli go, żeby go zanieść do jego łóżka. W kapitańskich kajutach było dość miejsca by Nimathe mogła się wcisnąć. Wprawdzie bez wielkiego luzu, ale jednak.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pt cze 11, 2021 10:25 am

Isaku pokiwał głową. Pierwsze kilka dni pamiętał, tak mu się zdawało, całkiem dobrze.

- Czarnoksięska praktyka nazywana Cyrografem - powiedział. - Lub paktem. Augustus przysiągł. Pod groźbą porwania przez demony. Rozumiesz?

Wątpił, by Lora znała się na czarnej magii i wiedział, że nie wyjaśnia najlepiej.

- Yamato- kun na pewno będzie chciał - powiedziała Ryu. - Zawsze go ciekawiła ta część jego dziedzictw. Potrzebujesz towarzystwa, kapitanie? - zapytała z troską.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pt cze 11, 2021 11:13 am

Lora skinęła głową. Dzięki Syrusowi, rozumiała doskonale.

- Tak. Pamiętasz dokładną treść jego przysięgi?

- To kiedyś go zabiorę - stwierdził Syrus. Zerknął na nią i uśmiechnął się miękko. - Jeśli masz ochotę i czas, Ryu-san, będzie mi miło - zapewnił.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pt cze 11, 2021 12:41 pm

To było bardzo ważne. Isaku wiedział, że było bardzo ważne i dziwił się, że nie pomyślał dotąd, by komuś o tym powiedzieć.

Zostawił groszek i odłożył widelec.

- "Przysięgam, że dopóki książę Isaku pozostanie moim niewolnikiem, żadnego obywatela Nowego Świata nie spotka fizyczna krzywda z rąk moich ani któregokolwiek z moich ludzi" - powiedział.

Zgarbił się znowu nad talerzem.

- Przepraszam - dodał po chwili.

- Świetnie - powiedziała. - To tylko pójdę sobie po rzeczy do szycia.

Wróciła po chwili z robótką i usiadła na wolnym skrawku przestrzeni, zaczynając pogawędkę.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pt cze 11, 2021 1:05 pm

- W porządku - zapewniła Lora. - Nikt nie ma ci za złe. Powinniśmy byli wcześniej pomyśleć, żeby cię zapytać. A jeszcze, wiesz właściwie jaka relacja łączy Czarnoksiężnika i Augustusa? Czemu tak mu zależy na Cesarzu?

Syrus rozmawiał chętnie, tylko od czasu do czasu robiąc sobie przerwy na głębszy wdech. Lubił Ryu i cieszył się, że odtajała, pomimo wszystkich przykrości jakie ją przez niego spotkały. Poza tym, naprawdę miło było mieć kogoś ciepłego w pobliżu - pomimo swoich wcześniejszych zapewnień, czuł się naprawdę paskudnie. Być może czułby się nawet gorzej, gdyby nie ulga zapewniana przez pracę Leny i Nimathe.

- A jak ty się czujesz, Ryu-san? - zapytał w pewnym momencie. - To już będzie półtorej miesiąca, czy nie tak?

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pt cze 11, 2021 1:30 pm

Isaku pokręcił głową.

- Nie wiem - przyznał.

Nie miał okazji w ogóle rozeznać się w tym, co się dzieje w Semiramidzie, tkwiąc bez przerwy w jednej komnacie.

Ryu wzruszyła ramionami i roześmiała się miękko.

- Zupełnie normalnie - zapewniła. - Jeszcze jest wcześnie, poza tym chyba jestem już przyzwyczajona - przyznała.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pt cze 11, 2021 2:06 pm

Lora skinęła głową.

- W porządku, rozumiem - zapewniła. - Tyle chciałam - dodała. - Już ci nie przeszkadzam, książę.

Kiwnęła mu głową i wyszła z namiotu. Wróciła do oczekującego towarzystwa.

- Ten Neatan utrafił w punkt - stwierdziła. - To był Cyrograf.

Powtórzyła im treść słowo w słowo.

- Jeśli oddamy go Augustusowi to go zabije i będzie po sprawie - zauważył Berg.

- Nie musimy - stwierdził Ver. - Isaku nas ustawił. Wystarczy, żeby próbował wrócić. - Westchnął ciężko, pocierając twarz. Nie podobało mu się poddawanie brata czemuś takiemu, ale wyglądało, że była to ich najlepsza opcja. - O ile rozumiem, jeśli zamkniemy go gdzieś, skąd nie będzie miał ucieczki, żeby mógł bez sensu próbować się wydostać, wszystko co będziemy musieli zrobić, to poczekać na otwarcie się wrót Otchłani. Jeśli to właśnie zamierzamy zrobić, uważam że pani Hra powinna nam znaleźć miejsce do którego moglibyśmy się przenieść, żeby poczekać bezpiecznie na efekty, gdzieś w jakimś innym wymiarze, żeby nie było za łatwo nas znaleźć. Nas i Czerwonych. Poza tym, wiedząc czym to grozi, musimy chronić naszych magów. Mamy jakiś kontakt do Oświeconego?

- Tak. Idę - potwierdziła Hra.

Syrus uśmiechnął się miękko.

- To dobrze - stwierdził. - Cieszę się. Przy Nysarze zawsze się tym wszystkim martwiłem znacznie bardziej niż ona, nawet za szóstym razem - wspomniał z rozbawieniem.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pt cze 11, 2021 2:12 pm

- Plan nie jest zły - przyznał Jon. - Ale na ile rozumiem, intencja Isaku powinna być jednak szczera, bo będąc naszym agentem, nie będzie jednocześnie niewolnikiem Augustusa. Jak chcemy to osiągnąć?

Ryu uśmiechnęła się blado.

- U mnie raczej nikt się nigdy nie martwił - przyznała. - Ale słyszałam, że porody magów białej krwi bywają ciężkie.

Podskoczyła, bo do pomieszczenia wpadła Yuki. Rozsypywała wokół piasek, trzymała garść muszelek, a we włosach miała jakiś kwiatek. Była przejść się po plaży. Dobiła w Nimathe, wysapała przeprosiny i z braku miejsca usiadła na łóżku Syrusa.

- Chihi-ue, wszystko dobrze? - spytała, doskonale czując, że absolutnie nie. - Kto to zrobił?

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pt cze 11, 2021 3:00 pm

- Nie wtajemniczając go - stwierdził Ver. - Ustawmy go tam gdzie potrzebujemy, żeby był, taką czy inną wymówką, a potem przekonajmy, że jeśli pakt nie zacznie znów działać, wszyscy rychło zginiemy. To nawet nie jest tak dalekie od prawdy. On nie domyśli się fortelu i wróci do punktu wyjścia, a my nie wypuścimy go z rąk.

Syrus uśmiechnął się do niej czule i poklepał ją uspokajająco po dłoni.

- Ślicznie wyglądasz, Yuki-chan - pochwalił. - Nikt. Ja sam. Skoczyłem w ciemno w wymiar alternatywny i po fakcie się dowiedziałem, że jest skażony. I się trochę od tego rozchorowałem. Nic mi nie będzie, wyliżę się. Jesteś kochana, ale nie martw się na zapas.

Ujął ją za rękę, uścisnął delikatnie, i spojrzał znów na Ryu.

- To prawda, chociaż wydaje mi się że akurat u Nysary przebiegały normalnie, zazwyczaj wręcz bardzo sprawnie - wyjaśnił, żeby nie czuła się ignorowana. W końcu cieszył się, że była.

Wróć do „Opowieści”