19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Tu piszemy nasze ST.
Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Re: 19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Postautor: Los » ndz gru 05, 2021 10:43 pm

- Jesteś ucieleśnieniem apolityczności - przyznał mu Roar. Nawet z pewnym respektem. - Gdzie bywałeś w czasie wojny czteroletniej? I czym ostatnio się trudnisz?

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn gru 06, 2021 5:26 am

- W Meselerinie. Miałem szczęście, bezpośrednio przed wojną spotkałem tam umagicznionego wampira, przekazywałem dla niego listy w zamian za posiłki. Kiedy magia zniknęła, był skłonny podtrzymać układ i zabierać się ze mną do innego wymiaru na karmienie. Potem była ta wielka przeprowadzka i nasze drogi się rozeszły. Pobyłem przez chwilę w Nowym Świecie, potem z ciekawości wróciłem do tego, a krótko później powróciła też magia, to już zostałem.

Mruknął.

- Chwilowo nie mam zajęcia - skłamał gładko.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn gru 06, 2021 8:40 am

Roar zasadniczo nie wierzył w ani jedno jego słowo od początku rozmowy, więc gładko czy nie, to było wszystko jedno.

-Jak nazywał się tamten wampir? - zainteresował się.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn gru 06, 2021 9:52 am

- Ludwik - odrzekł upiór.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn gru 06, 2021 9:54 am

- Myślisz, że znajdziemy go dzięki tej obszernej informacji? - spytał Roar. - Sam sobie robisz kłopot, przyjacielu, każąc się ciągnąć za język. To nie ja tu jestem głodny i nie mnie się spieszy do wyjścia.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn gru 06, 2021 10:06 am

- Nie podał mi nazwiska - mruknął upiór. - Wołali na niego Rybka, był magiem wody. Podejrzewam że dalej jest w Nowym Świecie, w Meselerinie. Jak się nazywało tamto miasto...? Luxe... haluksy... jakoś tak - podsumował bezradnie. - Nie wiem, po co ci on, przyjacielu, ale mogę wam wskazać kwaterę w której mieszkał ostatnio jak go widziałem. Potrafię tam trafić.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn gru 06, 2021 10:17 am

Roar pokiwał głową.

-Mówiłeś, że skąd szedłeś, kiedy natknąłeś się na tamtego umierającego biedaka? - spytał.

Jeden z jego Nieśmiertelnych wprowadził Syrusa. Lis został jak zwykle zatrzymany na progu pałacu. Był zbyt podejrzany.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn gru 06, 2021 10:50 am

Upiór wyraźnie trochę zamarł na widok wampira i troszkę skulił się w sobie kiedy patrzył, jak hakkai odsuwa sobie krzesło.

- Od strony ulicy Wawrzyńca - odrzekł cicho, przenosząc spojrzenie z powrotem na Roara.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn gru 06, 2021 11:27 am

-Co tam robiłeś o tej porze? - spytał Roar. - Był z tobą ktoś jeszcze? Jakie kroki podjąłeś, by pomóc ofierze, kiedy ją znalazłeś?

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn gru 06, 2021 1:14 pm

- Spacerowałem sobie. Jestem upiorem, nie sypiam, i lubię wędrować - przypomniał. - Byłem sam. Pomóc się już nie dało, nieszczęśnik stracił zbyt wiele krwi i był już w zasadzie na łożu śmieci.

Syrus nie był pewien czy upiór sprawia wrażenie takiego nerwowego ponieważ kłamał, czy ponieważ się go bał.

Wróć do „Opowieści”