19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Tu piszemy nasze ST.
Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Re: 19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Postautor: Los » śr mar 16, 2022 9:39 am

- Trochę zmartwiony o potencjalny odbiór - przyznał Isaku. - Jeśli o samą balladę chodzi... - Potrząsnął głową. - Nie wiem.

W jego głosie brzmiał cień frustracji, ale tylko cień.

Dopiero przecież otrząsał się z emocjonalnego i umysłowego otępienia. Dopiero zaczynał czuć małe, codzienne przyjemności. Ciężko mu było wykrzesać z siebie silniejsze emocje w związku z balladą, nawet spod ręki Saorina.

- Z pewnością mnie temat nie wydaje się romantyczny i pokrzepiający - przyznał jednak.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr mar 16, 2022 9:54 am

- Nie jest - zgodziła się z nim Fabia. - Na pewno miło jest przeczytać raz na jakiś czas tekst, który nie zionie nienawiścią, ale patrząc z tej perspektywy też mam mieszane odczucia - przyznała.

Saorin schował rękopis.

- W takim razie tego nie wypuszczę i tyle - odrzekł. - Jeśli mielibyście się z tym czuć niekomfortowo, to nie jest tego warte.

Nie chciał drugiej sytuacji jak z Krukiem w Śnieżnej Zamieci, a już szczególnie wokół takiego tematu.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » śr mar 16, 2022 10:38 am

Isaku poczuł się nagle winny.

- Przepraszam, Saori - powiedział. - Wiem, że to kosztowało mnóstwo pracy.

Bard chciał zrobić coś dobrego, a Isaku potraktował go w gruncie rzeczy bardzo szorstko.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr mar 16, 2022 11:03 am

- Nie, wszystko w porządku - sapnął Saori, trochę zmieszany. - Daj spokój. Nie mam żalu. Wiem, że to dla was bardzo delikatny temat.

Fabia mruknęła, odchylając się lekko na płocie.

- Teraz się zastanawiam... w zasadzie, tak w teorii, to jak byśmy chcieli żeby taka piosenka, albo wiersz, wszystko jedno, wyglądała? - zapytała Isaku. - Czy raczej lepiej żeby w ogóle o tym nie pisano?

Że nikt nie będzie pisał to wątpiła, ale jeśli Saori był chętny, to może warto było ustalić jakiś precedens i trochę pokierować tym nurtem.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » śr mar 16, 2022 11:23 am

Isaku milczał i patrzył na konie. Służącym udało się wreszcie namówić wysokiego gniadosza, by bardziej zainteresował się podstawioną klaczą niż próbą popełnienia ludobójstwa.

- Nie wiem - powiedział w końcu. - Wiem tylko jak to przeżyć. Nie jak o tym mówić. Lub pisać. I wiem, że... TAM... Nie było kwiatów ani nie było czuć niczyjej tęsknoty. To były obrzydliwie długie wakacje w królestwie nienawiści... Ból, ciemność, smród, zimno, pragnienie, strach, beznadzieja, rozpacz, zawieszenie w zupełnie alternatywnej rzeczywistości, w kompletnej, wypełnionej cierpieniem miłości.

Urwał.

- Jak do cholery mam powiedzieć, w jaki sposób pisać wiersze, skoro czasami ciągle nawet nie wiem, gdzie się właściwie znajduję? - spytał gorzko na zakończenie.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr mar 16, 2022 11:31 am

- Przepraszam cię - mruknęła cicho Fabia. - To było głupie pytanie.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » śr mar 16, 2022 11:34 am

- Nie, nie było - uspokoił ją miękko Isaku. - Ja po prostu nie znam odpowiedzi. Ale nie wiem jak o tym pisać. Nie było nic obraźliwego w balladzie Saorina, prawda, a jednak wydaje się zbyt... Sam nie wiem. Może lepiej się nie wtrącać. Może tak naprawdę liczy się jednak to, jak inni to wszystko widzą, nie ja.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr mar 16, 2022 11:41 am

- "Zbyt optymistyczna i oderwana od rzeczywistości"? - podsunął Saori. - Przynajmniej z tego co mówiłeś wcześniej, odniosłem wrażenie że to był dla ciebie główny problem w odbiorze.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » śr mar 16, 2022 11:49 am

Isaku drgną, jakby dopiero sobie o nim przypomniał.

- Przepraszam - powiedział cicho. - Nie przyszedłeś tu wysłuchiwać o ponurych szczegółach.

Oklapł w sobie i zgarbił się wyraźnie.

-Wierzę ci, że ludzie mogą trochę tak czuć - powiedział. - Dla mnie to chyba za duży dysonans. To, co się działo... I ogólny wydźwięk ballady. Ale raz jeszcze... Jeśli chcesz to ją opublikuj. Tylko może nie teraz. Jeśli dojdzie do procesu i wyciągania tych wszystkich szczegółów publicznie, wolałbym żeby nikt nie próbował jednak... Żeby w ogólnej świadomości to wszystko nie jawiło się jako lekkie. To nie było lekkie i dalej nie jest. Mimo białej krwi. Wolałbym jej nie mieć i umrzeć po jednej trzeciej tego, co mnie spotkało niż... - Urwał i skrzywił się. - Niż tu teraz być, żywy - przyznał łamiącym się szeptem.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr mar 16, 2022 11:57 am

Rema, wciąż siedząca na jego ramieniu, zaskrzeczała cicho i znów otarła się o niego przymilnie jak kotka, jakby chciała o sobie przypomnieć.

- Nie masz za co mnie przepraszać - zapewnił Saori cicho, w duchu panikując, bo szczerze nie miał pojęcia, jak się zachować, żeby pomóc.

Fabia za to po prostu wyciągnęła z rękawa chusteczkę i podała mu, przyglądając mu się z zatroskaniem.

Wróć do „Opowieści”