19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Tu piszemy nasze ST.
Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Re: 19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Postautor: Cerro » śr kwie 21, 2021 12:24 pm

Grata i Myrkrinu - Stary Świat

- Ludzie, którzy zdołali stąd uciec, pewnie uprzejmie mu o nas doniosą, hm? - mruknęła Maula i otwarła zębami butelkę wina, przyniesioną ze statku.

Świątynia - Nowy Świat

- Domyślam się - zapewnił Karai. - Gdzie jest Maula?

Północ - Stary Świat

Yuki skoczyła lekko w bok, potem znowu i już była całkiem blisko wampira, który prosił o niezbliżanie się. Jednym ruchem ścięła mu głowę i odskoczyła, zanim drugi miał chociaż szansę ją dopaść.

- To lepsze dla ciebie, zaufaj mi na słowo - szepnęła.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr kwie 21, 2021 12:36 pm

- Możliwe - odrzekł. - Jeśli uznają, że są w tym dla nich pieniądze. Poza tym raczej nie po drodze im z władzą - przyznał.

Świątynia - Nowy Świat

- W Starym Świecie - odrzekł Syrus. - Prosiła żeby zapytać, co u was.

Północ - Stary Świat

Wampir wykrzywił się paskudnie i opuścił broń, akurat w porę by jego szyja spotkała się z ostrzem zachodzącej go od drugiej strony Kamali.

- Wezwijcie smoki - poprosiła ich towarzyszy.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » śr kwie 21, 2021 12:44 pm

- Szkoda - mruknęła Maula, upijając łyk i podała mu butelkę. - Masz wśród swoich ludzi kogokolwiek godnego zaufania?

Świątynia - Nowy Świat

Karai mruknął i wskazał przez uchylone drzwi rozwaloną bramę.

- No wiesz... wszystko w normie - powiedział. - Jon również jest w Starym Świecie, głównie o tym chciałem z tobą pomówić.

Północ - Stary Świat

- Cerendi? - posłała Yuki zapytanie.

Po chwili pojawił się któryś z revetów i rzygnął płomieniem w ciała, nawet nie dając im wiele czasu na odskoczenie. Zostawił po sobie kupkę popiołu i kilka osmolonych kosteczek. Yuki poczekała, aż odleci, śniegiem stłumiła płomienie tlące się na pniach drzew wokół i nogą przysypała resztki wampirów, unosząc jeszcze dłoń do ust w ramach krótkiej modlitwy.

Potem zawęszyła w powietrzu i ruszyła za nową nitką zapachu.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr kwie 21, 2021 12:55 pm

Król przyjął ją z podziękowaniem i pociągnął łyk. Oddał ją z powrotem Mauli.

- Zależy, co przez to rozumiesz, pani - przyznał. - Ale tak, tak sądzę.

Świątynia - Nowy Świat

Syrus przytaknął pomrukiem.

- Spodziewałem się czegoś takiego - przyznał. - Posłałeś z nim wszystkich ludzi, prawda?

W końcu nienaturalna cisza w Świątyni była trudna do przeoczenia.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » śr kwie 21, 2021 1:58 pm

- I powiedz mi, co ja mam z wami zrobić? - westchnęła. - Wleźliście tu jak szczury, rozwaliliście sobie okręty i teraz mi przeszkadzacie.

Świątynia - Nowy Świat

- Nie - powiedział Karai. - Tylko ochotników. Tak jak Ver. I Meselerin. I wkrótce Kellam. Wiesz, że jednak wziął ślub z Brunhildą? Mam coś dla ciebie, w zasadzie - przypomniał sobie. - Chodź.

Zeszli do magazynów, gdzie wręczył Syrusowi magiczną mapę Elry.

- Mam też zapasy żywności, antymagiczne ubrania i trochę magicznej broni - dodał. - Z Jonem korzystamy z waszych dawnych punktów. Zastanawiam się, czy nie chcielibyście również się pod to podpiąć. Dla ciebie to nie problem, myślę że udźwigniemy produkcję większej ilości zapasów i moglibyście zsynchronizować z Jonem działania, jeżeli kiedykolwiek zbliżycie się do siebie.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr kwie 21, 2021 2:15 pm

- Może pozwól nam się zaciągnąć, pani? - zaproponował ostrożnie. - Sądzę że znajdziemy nić porozumienia z twoimi ludźmi... a gdyby ktoś jednak zawiódł oczekiwania, wiem, że umiecie sobie z tym poradzić.

Świątynia - Nowy Świat

Syrus przyjął mapę z podziękowaniem.

- Dziękuję za propozycję, Karai-sama. Powtórzę i przekażę ci decyzję - obiecał. - Na razie jednak zbliżenie się do Jona nam nie grozi - dodał. - Przejęliśmy Północ. I też mam coś dla ciebie, tak właściwie.

Połączył się z Czerwonym telepatycznie i przekazał mu wspomnienie zeznań uzyskanych od Yuki w laboratorium, na temat Neatana, jego badań i Artefaktu. Starannie odarł je przy tym z obrazu, pozostawiając jedynie dźwięk głosu jego córki i uczestniczącej w rozmowie dwójki naukowców.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » śr kwie 21, 2021 4:37 pm

Maula mruknęła i uniosła brwi.

- Niespecjalnie dowiedliście swojej wartości jak do tej pory - stwierdziła. - Pływanie w armadzie to zaszczyt. Nie sądzę, żeby wam się należał.

Świątynia - Nowy Świat

Karai milczał chwilę.

- Jest o wiele gorzej niż myśleliśmy - stwierdził oczywistość. - Z kuzynką w porządku?

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr kwie 21, 2021 4:46 pm

Król Złodziei mruknął i skrzywił się.

- Masz rację, pani. Wybacz mi bezczelność.

Świątynia - Nowy Świat

Syrus krótko skinął głową na potwierdzenie.

- Hai. Nie rozmawiaj o niej z nikim - poprosił. - Na to, mam nadzieję, przyjdzie jeszcze lepsza pora.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » śr kwie 21, 2021 4:48 pm

- Ale może wymyślę, do czego moglibyście się przydać - przyznała Maula. - Bądź w pobliżu. Możesz odejść.

Świątynia - Nowy Świat

- Oczywiście - zapewnił Karai. Uśmiechnął się rozbrajająco. - Z nikim poza Kaede-chan.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr kwie 21, 2021 4:53 pm

Ukłonił się dwornie i wyszedł, znaleźć sobie jednak jakiś wolny pokój w pałacu. Skoro chciała żeby był blisko.

Świątynia - Nowy Świat

Syrus uśmiechnął się ciepło i pokręcił głową nad swoim zięciem.

- Tylko żeby mi nikt was nie usłyszał - nakazał surowo, z cieniem rozbawienia.

Wróć do „Opowieści”