19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Tu piszemy nasze ST.
Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Re: 19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Postautor: Los » pt maja 07, 2021 9:00 am

Królestwo Północy - Stary Świat

Yuki cofnęła się, aczkolwiek nie spuściła wzroku z wampira.

Lukas chwilę przetrawiał informację, że najważniejszy człowiek Czerwonych skacze sobie sam jak pasikonik po świecie.

- Zakryjcie mu oczy - rozkazał wreszcie.

- Przecież wiem, gdzie jestem - zaprotestował słabo Karai, gdy jeden z wampirów naciągnął mu worek na głowę. - Idziemy - rzucił ostro do obu, Karaiego i Syrusa, i ruszyli do pałacu.

Lukas zostawił ich w sali tronowej i poszedł po Maulę. Była już w łóżku, z miłym marynarzem. Bez wątpienia będzie zła.

I kiedy do nich zeszła, w futrze niedźwiedzia i kusej koszuli, wyraźnie była.

- Cenię sobie prywatność, Oświecony - rzekła sucho, opadając na tron i gestem dając znać, by odkryli mu oczy. - Obyś miał ważny powód, by ją naruszać.

- Mam - zapewnił Karai. - Chodzi o Rakodi.

Streścił im ich plan. Pominął jedynie stan księcia Isaku i to, gdzie i w jakiej sytuacji go znaleźli. Chociaż była to jedna z głównych przyczyn jego pośpiechu. Nie chciał zostawiać go tam zbyt długo. Mimo wszystko, Kaede miała rację.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pt maja 07, 2021 9:24 am

Syrus wysłuchał go uważnie.

- Ilu jest ludzi? Po waszej stronie, łącznie z elfami - wyjaśnił. - Zastanawiam się czy nie bylibyśmy w stanie zdjąć i Rakodi, i Semiramidy. A przynajmniej powinniśmy im zwędzić Berga z lochu. I jak działa ten wasz wywiadowca? - Czy moglibyśmy dzięki niemu zabić Cesarza?

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pt maja 07, 2021 9:30 am

- Nie zdejmiemy nawet Rakodi - powiedział Karai. - Możemy najwyżej liczyć na porwanie Uzurpatora i odzyskanie generał. W Semiramidzie są posągi Neatana i on sam. Za duże ryzyko. Gdy tylko zacznie się walka, możemy albo sami zgarnąć Isaku, albo oni go zabiją, tak czy inaczej pakt zostanie zerwany.

- Więc po co w ogóle mamy to robić? - spytała Maula. - Rozsądniej jest ich kąsać, póki starczy im cierpliwości i rosnąć w siłę. Ruszając do walki teraz tak samo narażamy się na śmierć.

- Ludzi mamy ponad siedem tysięcy i to co zaoferują elfy - dodał Karai.

- Czyli nie macie - podsumowała Maula.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pt maja 07, 2021 9:45 am

- Przede wszystkim nie jestem pewien, czy do realizacji tych dwóch celów aby na pewno potrzeba angażować jakiekolwiek wojska - stwierdził Syrus powoli. - Jeśli macie szpiegów dość skutecznych by zdobyć nam szczegółowe informacje na temat garnizonu i rozkładu pałacu wroga w przeciągu nocy... zgarnięcie stamtąd dwójki śpiących ludzi za pomocą szybkich skoków tam i z powrotem nie wydaje się szczególnie trudne. Nawet jeśli komnaty są obłożone klątwami, runy ochronne powinny załatwić sprawę. Wiesz równie dobrze jak ja, jak szybko można dokonać takiego porwania.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pt maja 07, 2021 9:47 am

- Więc dlaczego jeszcze tego nie zrobiliśmy, Syrus? - spytał Karai.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pt maja 07, 2021 9:49 am

- Ponieważ nie wiedzieliśmy, dokąd skakać - stwierdził Syrus spokojnie. - Żeby przeprowadzić taką akcję sprawnie potrzeba wysokiej precyzji. Dlatego pytałem o waszych szpiegów. Czy teraz to wiemy?

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pt maja 07, 2021 9:55 am

Karai kiwnął głową.

- A przynajmniej możemy się szybko dowiedzieć - rzekł.

- Możesz wziąć sobie Syrusa od północy do rana - powiedziała Maula. - Nie płynę na Rakodi i nie oddam ci go na dłużej. Wyciągnijcie sobie kogo chcecie i nie ważcie się go tu przyprowadzać. Koniec audiencji - rzuciła.

Lukas naciągnął worek z powrotem na głowę Karaiego i pchnął go Syrusowi.

- Niech skoczy z twojego okrętu - rzucił sucho.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pt maja 07, 2021 9:59 am

- Hai - odrzekł krótko, łapiąc Czerwonego i odprowadził go z powrotem do Sokoła. Tam ściągnął mu worek z głowy i nakazał Lenie zwolnić zaklęcie więżące mu ręce. - Prowadź.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pt maja 07, 2021 10:04 am

- Jeszcze sporo czasu do północy - powiedział Karai. - I nie wiem czy przyjdę - przyznał i skoczył.

Twierdza - Stary Świat

Po chwili był już w twierdzy.

Naradę odbywali tym razem w koedukacyjnym gronie - on, Alim, Hra i Adhara. Obecna była też jego obstawa, Ainar, Ida, nawet Kaede, chociaż nie gromadzili się tak blisko stołu z mapą.

- Odmówiła - streścił Karai i przedstawił alternatywny plan Syrusa. - Nie podoba mi się to. Jest szybkie i bezpieczne, ale co z księciem? I czy mamy pewność, że nie podpowiemy tym Czarnoksiężnikowi, jakiego rodzaju nowe możliwości mamy? I czy Augustus, bo jestem pewien że Syrus myśli o dopadnięciu go, naprawdę jest tak ważny, by jego śmierć cokolwiek rozwiązała?

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pt maja 07, 2021 10:10 am

Twierdza - Stary Świat

Adhara zaprzeczyła ruchem głowy.

- Augustus to pionek - stwierdziła. - Liczy się Czarnoksiężnik i drugi Isaku.

- Nie mam pojęcia czy działanie mojego kryształu można wyśledzić - stwierdziła Hra. - Ale jeśli tak, zgubimy Twierdzę. Jeśli mamy realizować plan porwania, należy mnie przenieść i spisać na straty.

Wróć do „Opowieści”