19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Tu piszemy nasze ST.
Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Re: 19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Postautor: Los » czw mar 17, 2022 3:54 pm

- Mam wątpliwości czy Jon mnie posłucha - przyznał Isaku. - I szczerze, nie mam za bardzo dla niego żadnej dobrej rady. Dla Jona - przyznał. - Powiedziałbym, że musi budować własną armię, najlepiej najemników z przychylnych państw, a nie bawić się w reformatora. Ale z drugiej strony Nithael zawsze mówił, że jestem kretynem który tylko budowałby armię zamiast robić coś pożytecznego, więc może się mylę? Błędna rada, jeśli jej posłucha, może Jona zabić.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw mar 17, 2022 4:01 pm

- Nieświadomość też może go zabić - mruknął Ver. - Nie musisz dawać mu rad żeby zwrócić uwagę na problem, który mógł mu dotychczas umykać. Inna sprawa, że przeprowadzanie reform i budowanie armii najemniczej nie wykluczają się wzajemnie - zauważył.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » czw mar 17, 2022 4:56 pm

- Strata pieniędzy - mruknął Isaku. Bo i tak wszystko zaora nieunikniona wojna domowa. Ale aż tak pesymistyczny nie chciał być. - W porządku, mogę z tobą pojechać. Chociaż nie chcę z nim się szarpać o te obrazy. - Skrzywił się. - Daj znać Basharowi, gdy będziesz wracał, kiedy się wybierasz. On rządzi moim życiem - zażartował. - Chcecie wejść do stajni? Są tam na pewno piecyki.

Był na dworze od rana i mimo futra, ręce i twarz zdążyły mu znarznąć.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw mar 17, 2022 5:23 pm

- Obiecałem ci załatwić sprawę obrazów i załatwię - zapewnił Ver uspokajająco i zaśmiał się na wzmiankę o Basharze. - Jasne - potaknął.

- Z wielką chęcią - przyznał Saori, który zdążył już trochę odwyknąć od chłodu.

- To chodźmy - zgodziła się Fabia, zbierając się na nogi.

- Ja tylko na chwilę, mam dziś jeszcze trochę rzeczy do załatwienia.

Chociaż tempo trzymał dobre.

Pierwszy zmył się jednak Saori - zasiedział się, a dziewczyny pewnie już dawno wróciły. Ver wybrał się w dalszą drogę niedługo później, choć jego pierwszy przystanek nie był daleko, bo u Bashara.

Kiedy obaj sobie poszli, Fabia milczała chwilę.

- Skoro już mówimy o polityce - mruknęła potem - przed koronacją, może pamiętasz, martwiliśmy się kwestią sukcesji i potencjalnymi ambicjami Świątyni.

Wiedziała że nie jest to temat, do którego Isaku pałał zapałem. Wiedziała też że mógł od tamtego czasu kompletnie zapomnieć o sprawie. Tak czy owak, czuła się w obowiązku mu o tym przypomnieć.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » czw mar 17, 2022 5:28 pm

Isaku, który stał przy małym piecyku wypełnionym drewnem poprawił luźno zawieszone na ramieniu futro, zdecydowanie raczej nerwowym gestem niż żeby się odgrodzić od chłodu... bo w tym miejscu go nie było.

- No tak - mruknął.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw mar 17, 2022 5:32 pm

- Tylko ci przypominam, misiu - zapewniła Fabia łagodnie, wyciągając dłonie do ciepełka.

Bo, tak naprawdę, nie było presji. Nie zanosiło się, by Lees chciał kiedykolwiek obejmować władzę, a samego Isaku w oczywisty sposób nie dotykało to, co stanie się z koroną po jego śmierci. Nawet jeśli byłoby miło, gdyby została w ich linii, adopcyjnej czy nie.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » czw mar 17, 2022 7:02 pm

- Pamiętam - powiedział Isaku. - Ale potem zacząłem się nad tym zastanawiać i nabrałem wątpliwości. Ty chcesz mieć dziecko?

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw mar 17, 2022 7:06 pm

Fabia wzruszyła ramionami.

- Mam ambiwalentny stosunek - odrzekła. - Nie zależy mi, żeby mieć. Ale też nie czuję oporów. Jedno już wychowałam i było zupełnie w porządku - zauważyła.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » czw mar 17, 2022 7:07 pm

- Tak, ale Leesa nie musiałaś rodzić - stwierdził Isaku. - Ani wstawać do niego jak był niemowlakiem. Ani nosić w środku przez dziewięć miesięcy. Nie zrujnował ci urody i nie wysysał cię przez dwa lata.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw mar 17, 2022 7:14 pm

- Wiem. I wiem z czym to się wiąże - zapewniła go Fabia. - Moje stanowisko nie uległo zmianie. Jeśli uważamy, że jest taka potrzeba, mogę to zrobić.

Wróć do „Opowieści”