19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Tu piszemy nasze ST.
Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Re: 19: Płynne przejścia od podróży łódką do apokalipsy

Postautor: Los » pn mar 28, 2022 9:49 pm

Fabianus pokręcił głową.

- Nie - powiedział. - Skończy mi się umowa tutaj to pojadę do miasta i pobujam się w schronisku, póki czegoś nie znajdę. W najgorszym razie do wiosny, kiedy znów będzie zapotrzebowanie na polach. Ale jak szukałem ostatnio to nawet było spore zapotrzebowanie w kopalniach, więc...

Rzucił niedopałek na ziemię i chwilę deptał go starannie, żeby na pewno zgasł, nim ruszył dalej.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn mar 28, 2022 10:00 pm

Fabia milczała chwilę. Wbrew oczekiwaniom, Fabianus nie wychodził z żadnymi prośbami ani żądaniami. Może rzeczywiście byli z Isaku uprzedzeni.

- Ja ostatnio zajmowałam się uniwersytetami - powiedziała po chwili. - Przypadły mi do gustu nauki ścisłe. Chemia, astronomia. Jestem samoukiem, ale radzę sobie z tym wszystkim w miarę dobrze. Więc nawiązałam współpracę z rektorem. Niedawno widziałam się pierwszy raz ze studentami wydziałów. Sympatyczni młodzi ludzie.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn mar 28, 2022 10:33 pm

Fabianus był zaskoczony. Zarówno osiągnięciami Fabiany, jak i tym, że wpuszczano tu kobiety na uniwersytety. Ale wolał już nic nie mówić.

- Gratulacje - rzekł tylko. - Będziesz nauczać?

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn mar 28, 2022 10:46 pm

Fabiana obejrzała się na niego i uśmiechnęła się do niego nieśmiało.

- Dziękuję. Na pewno nie regularnie - odrzekła - ale planuję od czasu do czasu przeprowadzać wykłady dla chętnych, w ramach zajęć dodatkowych. Częściej będę się zajmować dyskutowaniem z radą wydziałową na temat metodyki i programu nauczania, żeby był aktualny i możliwie jak najlepszy, i pilnowaniem żeby laboratoria były odpowiednio wyposażone. Ostatnio obie te dziedziny zaczęły się dosyć szybko rozwijać.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn mar 28, 2022 10:56 pm

Fabianusowi te dziedziny kojarzyły się głównie z alchemią i astrologią, ale mruknął potakująco.

- Brzmi jak spora odpowiedzialność - przyznał.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn mar 28, 2022 11:06 pm

- Och tam, znowuż - mruknęła Fabia z zażenowaniem. - Poradziliby sobie beze mnie. Ja tylko poszłam trochę pomóc. I promować dyscypliny ścisłe wśród kobiet - przyznała.

Milczała chwilę.

- Przepraszam, że się wcześniej na ciebie zdenerwowałam - dodała. Bo zaczynała mieć wrażenie, że może nie do końca słusznie. A przynajmniej że mogła się wyrazić lepiej. - Nie mam ci za złe negatywnego nastawienia. Ani twoich pytań.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pn mar 28, 2022 11:25 pm

Fabianus wzruszył ramionami.

- Nie przejmuj się - powiedział. - Nic się nie stało. Mało się znamy, trudno żeby rozmowa szła gładko.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn mar 28, 2022 11:48 pm

- Prawda - przyznała.

Na chwilę znów zapadło milczenie.

- A ty, poszedłbyś na uniwersytet, gdybyś miał taką możliwość?

Bo może odesłanie go na jakieś studia nie byłoby takie zupełnie głupie. Dałoby mu coś produktywnego do zrobienia ze swoim czasem, kiedy nie będzie już musiał się martwić znalezieniem pracy w kopalni żeby się utrzymać.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » wt mar 29, 2022 6:58 am

Fabianus zaśmiał się głucho.

- Jakaś abstrakcja, siostrzyczko - uznał. - Nie mam na to czasu i środków. Zresztą, wątpię czy by mnie przyjęli. A nawet jeśli, z wyrokiem i tak nic lepszej roboty nie dostanę, że studiami czy bez. No i pasowałbym jak, kurwa, maciora na salony.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » wt mar 29, 2022 7:38 am

- Wiem - zapewniła Fabia. - Pytam w oderwaniu od tego wszystkiego. Czy by cię coś takiego w ogóle interesowało - sprecyzowała się.

Bo jeśli nie czuł się ciekaw świata, wpychanie go w jakąkolwiek formę nauki byłoby dość bez sensu.

Wróć do „Opowieści”