20.3 Nikt nie pytał, wszyscy potrzebowali

Tu piszemy nasze ST.
Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Re: 20.3 Nikt nie pytał, wszyscy potrzebowali

Postautor: Akayla » pt wrz 02, 2022 11:19 am

Berg pokiwał głową.

- Szczerze mówiąc, rozumiem go - przyznał z łagodnym rozbawieniem. - Na jego miejscu pewnie też byłoby mi smutno odstąpić takiego konia.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pt wrz 02, 2022 11:28 am

- To miły gest - przyznała Maula. - Doceniam. Mam nadzieję, że mój prezent również został doceniony.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pt wrz 02, 2022 11:35 am

- Tak sądzę - przyznał Berg. - Mogę wiedzieć, dlaczego akurat taki? Poza wyrazem szczodrości - dodał, łobuzersko puszczając do niej oczko.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pt wrz 02, 2022 11:42 am

- Pomyślałam sobie, czemu nie? - powiedziała Maula. - Duże smoki są pewnyn problemem dla armady, a nawet stacjonarnie na Północy ciężko mi je wykarmić. Ten będzie, zgaduję, raczej nad wyraz pokaźnych rozmiarów. Więc podarowałam go komuś, do kogo moim zdaniem pasuje. Może jestem aż tak beztroska? - zasugerowała z uśmiechem.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pt wrz 02, 2022 11:52 am

Berg odpowiedział rozbawionym uśmiechem.

- Może - zgodził się z nią pogodnie. - W każdym razie, to bardzo niezwykły prezent, pod więcej niż jednym względem. To jajo chyba jest antyczne? Nie wyobrażam sobie by takie smoki wciąż żyły na biegunie.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pt wrz 02, 2022 11:58 am

- Nie wiem - powiedziała Maula. - Znaleziono je na biegunie killaset kilometrów od brzegów lodowca. Rodzice się nie pokazali w czasie prowadzonej obserwacji, więc je zabraliśmy. Pisklę nie potrafiło powiedzieć, jak wiekowe jest jajo.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pt wrz 02, 2022 12:02 pm

Berg pokiwał głową ze zrozumieniem.

- Zatem możemy tylko zgadywać - przyznał. Milczał chwilę. - Masz ochotę wybrać się na przejażdżkę na nowym nabytku?

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pt wrz 02, 2022 12:09 pm

Maula uśmiechnęła się.

- Z chęcią - potaknęła. - A żeby już zamknąć temat mojego podarunku, Berg... mogę powiedzieć ci tylko tyle, ile Isaku. Jak długo nie znajdę dobrego powodu, by ugiąć przed kimś kolano, będę wspierać tego, kogo sama uznam za godnego miana Freya.

Wyciągnęła rękę, żeby pomógł jej wsiąść na konia, zupełnie jakby tego potrzebowała.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pt wrz 02, 2022 1:17 pm

Berg pomógł jej wsiąść, a potem sam wskoczył na podstawionego mu wierzchowca. Przez chwilę jechali w ciszy.

- Ciekawość, kim, aktualnie, byłaby ta osoba? - zapytał.

*

Skoro Lees i towarzystwo wrócili, rodzina królewska zebrała się i udała do swojej letniej rezydencji. Na wczasy. Znaczy się, do jaja.

- Może Ista? - odezwała się Fabia po drodze. - To jedna z tutejszych gwiazd.

Los
Awatar użytkownika
Mistrz Gry

Postautor: Los » pt wrz 02, 2022 1:28 pm

Maula zaśmiała się i pokręciła głową.

- Kogo ty byś wybrał? - spytała po chwili.

*

- Jak tylko chcesz - zapewnił Isaku.

Lees spał odkąd powóz ledwo ruszył. Floki pokiwał głową, że dobry pomysł.

Wróć do „Opowieści”