16.2: Wywiad z wampirem

Tu piszemy nasze ST.
Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Re: 16.2: Wywiad z wampirem

Postautor: Akayla » śr lis 20, 2019 5:50 pm

Złote Imperium

Adhara mruknęła, spoglądając na stertę ubrań i chwilę zupełnie wyraźnie liczyła, nim wreszcie wymieniła cenę. Trochę poniżej standardowej stawki za używaną odzież, bo pomimo pozycji Dany nie miała sumienia z niej zdzierać, ale na tyle, żeby mogła sobie odkupić przynajmniej część nagle powstałych braków w szafie.

- Zostaniesz na obiad? - zapytała jeszcze. - Zupa powinna już być.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » śr lis 20, 2019 7:11 pm

Złote Imperium

- Chętnie - powiedziała Dana. Wyciągnęła z obszytej złotą sakiewki kilka złotych monet i podała Adharze, oczywiście zaokrąglając w górę.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr lis 20, 2019 7:16 pm

Złote Imperium

- Dziękuję, kochana - odrzekła Adhara, chowając pieniądze do kieszeni. - Chodź - zachęciła i wróciły do kuchni, gdzie Dana została usadzona przy stole, naprzeciwko kuszników.

Adhara zdjęła zupę z ognia - sądząc po zapachu, była to jarzynówka - i nalała do miski. Postawiła ją przed Daną.

- Smacznego, moja droga. Wy też się poczęstujecie? - zwróciła się do kuszników, uśmiechając się miło.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » śr lis 20, 2019 8:23 pm

Złote Imperium

-Dziękujemy, pani, służba - zapewnił Nieśmiertelny, od razu obaj też wstali.

Dana zjadła zupę, rozmawiając z Adharą, a potem pożegnała się, by z naręczem ubrań powrócić do pałacu.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » śr lis 20, 2019 8:28 pm

Złote Imperium

Kiedy wyszli, Adhara zajrzała do pracowni.

- Co tam narysowałeś? Pokaż - zainteresowała się, zerkając w płótno ze szkicem Dany, który Alim wykonał chwilę wcześniej.

*

Elra wrócił do komnat, kiedy służba przekazała mu wieści o powrocie Dany.

- I jak tam łup? - zainteresował się.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » czw lis 21, 2019 7:05 am

Złote Imperium

- Tylko szkic, na razie - powiedział Alim, pokazując jej płótno, na którym bladą farbą nakreślił delikatne, cienkie linie. Złapał moment, w którym Adhara nakładała chustę na głowę Dany, chociaż obie były jedynie geometrycznymi sylwetkami. - Mam na to pewien pomysł.

*

- Mam - zapewniła Dana. - Są porządne, jedwabne, ale okropnie brzydkie. To znaczy, naprawdę równie dobrze mogłabym nosić worek - przyznała. - Co gorsza, umiem już wiązać włosy pod chustą. Jeśli wypiorą mi mózg dość skutecznie, żebym to ubierała na co dzień, rozwiedziesz się ze mną w mgnienie oka - zażartowała. - Najgorzej, że tam podobno nie ma służby - dodała, zniżając głos.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw lis 21, 2019 10:49 am

Złote Imperium

- Mmm, nie mogę się doczekać żeby zobaczyć skończoną wersję - przyznała, całując go czule.

*

Elra zrobił wielkie oczy.

- Żartujesz? - sapnął w podobnym tonie. - To skąd oni biorą posiłki? Zresztą, przecież ludzie zawsze przynoszą nam herbatkę jak siedzimy z Oświeconym - zauważył, bez przekonania. Teraz, jak Dana o tym wspomniała, ta "służba" chyba rzeczywiście bez wyjątku była etnicznie Czerwona.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » czw lis 21, 2019 10:51 am

Złote Imperium

- Podobno sami wszystko robią! - zawołała Dana z oburzeniem. - Mam nadzieję że nie każe mi... Myć podłogi czy... Nie wiem. Dobrze, że to tylko tydzień.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » czw lis 21, 2019 11:04 am

Złote Imperium

- Niewiarygodne - sapnął Elra. - Na pewno nie, nie ośmielą się - dodał pocieszająco. - Nie wyobrażam sobie, żeby żona Oświeconego i Hatsze pracowały w ten sposób, więc ty też nie będziesz - dodał uspokakająco.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » czw lis 21, 2019 11:25 am

Złote Imperium

- Mam nadzieję, że nie każą robić Hatsze takich rzeczy - przyznała Dana. - Idę się umyć, póki mogę. Masz coś dzisiaj jeszcze do zrobienia? - spytała niewinnie.

Wróć do „Opowieści”