17. Wredne i rogate
- Cerro
- Takeshi
Re: 17. Wredne i rogate
- Zatem ty mu powiesz, Najjaśniejszy Panie - stwierdził Neatan. To nawet nie było pytanie.
- Akayla
- Kruk
- W zasadzie zastanawiałem się, czy nie lepiej by było, gdyby to właśnie zrobił książę Ver - wyjaśnił Elra.
- Nie widzę problemu - zapewnił chłopak. - Jeśli uważasz, że tak będzie najlepiej, Najjaśniejszy Panie.
- Tak uważam - przyznał Elra. - Mam lustro więc jeśli chcesz, możemy porozmawiać z nim choćby zaraz.
- Nie ma przeszkód.
- Świetnie. - W związku z tym Elra połączył się z Nithaelem.
- Nie widzę problemu - zapewnił chłopak. - Jeśli uważasz, że tak będzie najlepiej, Najjaśniejszy Panie.
- Tak uważam - przyznał Elra. - Mam lustro więc jeśli chcesz, możemy porozmawiać z nim choćby zaraz.
- Nie ma przeszkód.
- Świetnie. - W związku z tym Elra połączył się z Nithaelem.
- Cerro
- Takeshi
Neatan zamrugał. Naprawdę nie uważał, żeby to było rozsądne. Znaczy, dawanie Verowi do ręki lustra z Nithaelem, gdy Namiestnik o niczym nie miał pojęcia.
Ale nie skomentował.
- Słucham cię, Najjaśniejszy Panie - powiedział Nithael, tonem człowieka doskonale znudzonego.
Ale nie skomentował.
- Słucham cię, Najjaśniejszy Panie - powiedział Nithael, tonem człowieka doskonale znudzonego.
- Akayla
- Kruk
- Dzień dobry, Namiestniku - przywitał się Elra. - Stało się parę istotnych rzeczy, o których powinieneś wiedzieć. Okazuje się, że ci Pradawni, których ścigamy... uprowadzili wersje naszych krewnych z innych wymiarów, w celu prowadzenia eksperymentów. W ostatnim czasie odbiliśmy dwoje. - Chrząknął. - Siedzi ze mną książę Ver.
- Cerro
- Takeshi
- "W ostatnim czasie" - powtórzył Nithael. - Jestem wdzięczny, Najjaśniejszy Panie, za tak niezwłoczną informację w tym mało dla mnie osobiście istotnym temacie - zapewnił zjadliwie.
- Akayla
- Kruk
- Czy mógłbym? - odezwał się Ver, uznając to za dobry moment żeby się włączyć.
Elra potaknął i obrócił lustro do chłopaka. Ten uśmiechnął się nieśmiało na powitanie.
- Cieszę się, że wreszcie mogę cię zobaczyć, ojcze - zapewnił. - Przepraszam, że dopiero teraz. Prosiłem księcia Neatana by przez pewien czas zachował moją obecność tutaj, w tym wymiarze, w tajemnicy. Moja sytuacja była dość skomplikowana, to dlatego. Książę i faraon dostosowali się do moich próśb, więc proszę, nie miej im za złe.
Elra potaknął i obrócił lustro do chłopaka. Ten uśmiechnął się nieśmiało na powitanie.
- Cieszę się, że wreszcie mogę cię zobaczyć, ojcze - zapewnił. - Przepraszam, że dopiero teraz. Prosiłem księcia Neatana by przez pewien czas zachował moją obecność tutaj, w tym wymiarze, w tajemnicy. Moja sytuacja była dość skomplikowana, to dlatego. Książę i faraon dostosowali się do moich próśb, więc proszę, nie miej im za złe.
- Cerro
- Takeshi
- Nie mów tak do mnie - powiedział Nithael. - Jesteś z innego świata. Nie mamy z sobą nic wspólnego. Faraon kazał ci tak powiedzieć?
- Akayla
- Kruk
- Nie - odrzekł Ver wyraźnie dotknięty. - Powiedziałem ci, jak było. Nie chcę by moja obecność tutaj była powodem konfliktów. Przepraszam, przykro mi, że cię uraziłem, Namiestniku.
- Cerro
- Takeshi
- Daj mi faraona, chłopcze - powiedział Nithael, zniecierpliwiony. A kiedy Ver to zrobił, zapytał: - Zatem co zamierzasz zrobić z nim i Ravhoną, Najjaśniejszy Panie.
Neatan pokrzepiająco poklepał Vera po ramieniu. Dana wyglądała na zszokowaną tym jak zachował się Nithael.
Neatan pokrzepiająco poklepał Vera po ramieniu. Dana wyglądała na zszokowaną tym jak zachował się Nithael.
- Akayla
- Kruk
Ver powoli oparł się o krzesło i potarł twarz. Elra też był w ciężkim szoku, ale tego nie okazał.
- Oboje nie mają dokąd wracać. Ich świat nie istnieje. Zaoferowałem im wsparcie, ostatecznie jednak co zrobią pozostaje w ich decyzji.
- Oboje nie mają dokąd wracać. Ich świat nie istnieje. Zaoferowałem im wsparcie, ostatecznie jednak co zrobią pozostaje w ich decyzji.