17. Wredne i rogate

Tu piszemy nasze ST.
Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Re: 17. Wredne i rogate

Postautor: Cerro » pn gru 30, 2019 9:24 pm

Neatan nie spodziewał się konkluzywnej odpowiedzi, więc to już było coś.

Złożył Elrze raport z ostatnich wydarzeń. Berga poinformował, że znalazł miejsce stworzenia jego wodnych potworów i że już nic nie wystąpi do ich świata z innych wymiarów. Isaku także dał znać o włączeniu sieci.

Osobiście udał się natomiast do Ravhony.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » pn gru 30, 2019 9:56 pm

Ravhona była zagrzebana w jakichś dokumentach, na prośbę Nithaela zresztą. Uniosła znad nich głowę, gdy Neatan się pojawił.

- Co się stało?

*

Elra z wrażenia aż odłożył jeden z listów z nowej fali próśb o rozwód, niewątpliwie będącej skutkiem przemowy Dany z wcześniejszego dnia.

- To się porobiło - mruknął.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » wt gru 31, 2019 9:13 am

- Sporo rzeczy, w zasadzie. - Neatan położył przed nią prosty wisiorek - prostokąt z mahoniu i kości słoniowej na złotym łańcuszku. Zdobił go tylko skromny wzór pajęczyny. - Nasz wymiar jest odseparowany od pozostałych, więc gdybyś chciała skoczyć, weź to. Zaklęcie jest w środku, możesz dotykać. Oczywiście dasz radę przebić się przez barierę, ale to uruchomi nieprzyjemny mechanizm obronny.

Urwał na chwilę, a potem dodał:

- Ravken natknął się na nową hybrydę... Chyba hybrydę... Pradawnych. To jakiś zębaty stwór, zespolony z... Cóż, z kopią twojego syna z odmiennym zestawem wspomnień. Najpewniej pochodzi z innego wymiaru, jakiegoś rodzaju alternatywnej rzeczywistości, ale nie zdołałem się tam dostać. Możliwe, że źle odtworzyłem ścieżkę jego skoków, jest bardzo długa. Gorsza opcja jest taka, że z wymiarem coś się wydarzyło i przestał istnieć. W każdym razie nie mogę go tam odstawić, więc postanowiłem cię uprzedzić.

*

Dana odłożyła długopis.

- Książę, ile kosztuje cię utrzymanie tej bariery?

- Latarnia dusz ją utrzymuje. Ale tak, to problem. Moja moc w tej chwili jest w zasadzie ograniczona do tego, co mam w tatuażach. Kiedy się skończy, będzie źle. Nie mam też już możliwości zaoferować łatwego uzupełnienia magii członkom Pajęczyny.

- I spodziewamy się, że zaczną szukać mocy na własną rękę?

- Prędzej czy później, tak - przyznał Neatan. - Mam urządzenie, które pozwoliłoby zbierać czarną magię... Z powiedzmy, naturalnej śmierci, jakiej pełno w każdym mieście. Ale moc magiczna z takiego naturalnego zgonu człowieka czy zwierzęcia jest mała. Musiałbym móc tego ulokować sporo w całym Imperium, żeby naprawdę zastąpić zapasy tworzone dotąd przez latarnię.

- To coś zbiera energię z naturalnej śmierci? Czy trochę pomaga w naturalnej śmierci? - spytała Dana sceptycznie.

- To coś nazywa się żniwiarz i zabija istotę w trakcie wydawania przez nią jej ostatniego tchnienia. Nie mogę bardziej nagiąć praw czarnej magii - stwierdził Neatan. - To dla ciebie - dodał i małym portalem przesłał jej wisiorek. - Bariera między wymiarami jest bardzo szczelna. Nie jestem pewien, czy twoje skoki działają podobnie jak czarnoksięskie portale, które bez wejściówki nie mają już orawa bytu, więc...

- Dziękuję - mruknęła Dana.

Podniosła wisiorek na krótkiej, złotej bransolecie i zapięła ją sobie na kostce po króciutkim namyśle.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » wt gru 31, 2019 11:48 am

Ravhona na chwilę zaniemówiła. Milczała chwilę, wreszcie wzięła wisiorek i zarzuciła go na szyję.

- Dziękuję ci. Czy... Isaku wie?

*

Elra skubnął wargę w zamyśleniu.

- Dokładna zasada działania Żniwiarza musi pozostać poza publiczną wiedzą. I ogólnie pojęty montaż tego też trzeba będzie przeprowadzić po cichu, najlepiej bez wiedzy władców ziemskich bo inaczej będzie z tym mnóstwo papierkowej roboty, a musisz odzyskać nieograniczony dostęp do mocy jak najszybciej. W jaki sposób powinno się lokować te urządzenia?

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » wt gru 31, 2019 12:35 pm

- Nie - powiedział Neatan. - Ver zna... skrajnie inną wersję historii, w której to on jest dziedzicem Królestwa Północy. Wydaje się młodszy. I zdecydowanie nie tak związany z Isaku, więc... ten chłopak tak naprawdę nie zna nas, a my tak naprawdę nie znamy jego. Byłoby najlepiej, gdyby wrócił do domu, ale to na razie niemożliwe.

*

- To tak naprawdę bez znaczenia. Mogą wisieć pod dachami lub leżeć pod ziemią i być równie skuteczne - powiedział Neatan. - Tworzą swego rodzaju aurę, która... robi swoje. Magiczne blokady na nią zadziałają... a upiory ją mogą wyczuć i pożreć, niestety. Moc się w nich zbiera i jest widoczna, trzeba je regularnie opróżniać, więc muszą być w miarę dostępne.

- Stworzyłeś perfekcyjne moralnie i organizacyjnie rozwiązanie - stwierdziła Dana kwaśno.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » wt gru 31, 2019 2:45 pm

Ravhona wyraźnie oklapła trochę.

- To wciąż Ver - zaprestowała dziecinnie, ale nawet w jej własnych uszach brzmiało to jak beznadziejna wymówka. Westchnęła cichutko. - Masz oczywiście rację - przyznała wobec tego i potarła oko. - Mówiłeś że to jakaś kopia. Zakładając że uda się znaleźć miejsce jego pochodzenia, co zrobimy jeśli w nasze ręce trafi kolejna wersja jego? Na ile orientuję się w takich rzeczach, fizycznych kopii nie da się łatwo ze sobą z powrotem scalić, jak twoich instancji.

*

- Świetnie - mruknął Elra cierpko. Z krycia się z projektem nici. Skubnął brodę. - Moglibyśmy powstawiać je jakoś pod miasta i powiedzieć oficjalnie że to generatory bariery wymiarowej, zwłaszcza jeśli możesz zrobić to szybko. Zabezpiecz je jakoś przed upiorami i niech działają. Ja i tak muszę poinformować świat, co zostało zrobione i dlaczego. Na coś szczególnie zwrócić uwagę?

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » wt gru 31, 2019 3:18 pm

- Nie wiem. Wspomniał, że widział swoje inne kopie. Są świadome wzajemnego istnienia. Powiedział też, że niewielu udaje się przeżyć tak długo jak jemu, ze względu na eksperymenty Pradawnych - dodał. - Mam cichą nadzieję, że na więcej jego wersji się nie natkniemy.

*

- Portale czarnoksiezników otwierają się zawsze do innego wymiaru. Nie będą działać. I żadna podobna magia - rzekł Neatan. - Poza tym, nie.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » wt gru 31, 2019 4:10 pm

Ravhona mruknęła i potarła twarz.

- Będziemy się nad tym zastanawiać jeśli jeszcze jakichś znajdziemy. I rozmawiać o tym z nimi - zgodziła się.

*

- W porządku - mruknął Elra. - W takim razie zajmę się tym, a ty postaw szybko te Żniwiarze, najlepiej jakoś pod ziemią, i niech zbierają moc. Pod Grata i Myrkrinu i ukochanym północnym wybrzeżem Nithaela też można. Mam nadzieję że one nie reagują bardzo źle na pożarcie aury przez upiora? Coś takiego może się zdarzać nawet na drodze przypadku.

Cerro
Awatar użytkownika
Takeshi

Postautor: Cerro » wt gru 31, 2019 4:31 pm

- Tak - przyznał Neatan. - To wszystko, co chciałem.

*

- Trzeba na nowo postawić ich aurę, ale już zebrana moc jest bezpieczna - zapewnił Neatan.

Akayla
Awatar użytkownika
Kruk

Postautor: Akayla » wt gru 31, 2019 6:54 pm

Ravhona słabo kiwnęła głową.

- W porządku. Dziękuję... braciszku - mruknęła miękko.

*

- Świetnie. W takim razie nie przeszkadzam - zapewnił Elra.

Wróć do „Opowieści”